Prepres Anlaşması mecliste: Çipras 151 oya çok yakın

Yunanistan, Makedonya ile uzlaşılan isim anlaşması Prespes'i bugün oylayacak. Çipras hükümetinin gerekli olan 151 oyu alacağı düşünülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan meclisinde gündeme alınan, Makedonya ile varılan Prespes isim anlaşması konusunda Başbakan Aleksis Çipras'ın yeni bir siyasi başarıya çok yakın olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta mecliste güvenoyu oylamasında başarı elde eden Çipras, anlaşmanın yasalaşması için gerekli olan 151 oyu bulacağı düşünülüyor.

Atina’dan son yansıyan bilgilere göre, Prespes Anlaşması'na Syriza vekillerinin yanı sıra, bağımsız vekiller, Potami ve Demokratik Sol vekiller de destek sunacak. Bu şekilde arzu edilen 151 sandalyelik çoğunluk sağlanmış olacak.

ANA MUHALEFETE AĞIR İTHAM 

Bu önemli gelişme öncesinde Yunanistan basınına konuşan Çipras, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi’nin lideri Kyriakos Mitsotakis'ı seçimlerde geçici olarak fayda sağlamak için aşırı sağ ve nefret politikasıyla tehlikeli bir işbirliği içerisine girmekle suçladı.

Dün Atina’da gerçekleştirilen Prespes Anlaşması karşıtı gösterilere rağmen, Çipras, Prespes Anlaşması'nın Yunanistan'ın ilerici siyasi güçlerinin toparlanması için bir katalizör görevi göreceğini belirtti.

İktidara yakın Avgi gazetesine verdiği demecinde, Çipras şunları vurguladı: “Tüm ilerici güçlerle bazı istikrarlı eksenlerde diyaloğu arzuluyoruz: Halkla yüzleşme, dürüst büyüme, istihdamın ve işçilerin gelirinin güçlenmesi, yeni bir sosyal devletin inşası, demokrasinin ve kurumların kalitesinin derinleştirilmesi ve iyileştirilmesi hedefleri toplumun ilerici çoğunluğunu bir araya getirebilecek bir planın temelleridir.”

Ulusal seçimlerle ilgili olarak ise, Çipras Ekim ayı vurgusunda bulundu.

ANLAŞMA MECLİSTE 

Bu arada Prespes İsim Anlaşması, parlamentonun dışişleri komitesi nezdinde saat 17.00’da tartışılmaya başlanıyor.

Komitenin, anlaşmayı oylaması için Meclis Genel Kurulu'na getirmeden önce gerekli olan oturum sayısını bulup bulmadığı ise belirsizliğini koruyor.

Meclis Başkanı Nikos Voutsis geçtiğimiz hafta, anlaşmanın bu hafta sonuna kadar oylanacağını belirtmişti.