Atina'da Makedonya krizi: Sokaklar karıştı

Yunanistan'da Makedonya ile yapılacak isim anlaşmasına karşı çıkan on binlerce kişi sokağa döküldü. Polis eylemcileri dağıtmak isteyince Atina karıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da Aleksis Çipras hükümetinin Makedonya ile yaptığı isim anlaşmasına ilişkin gerilim derinleşiyor. Çipras hükümetinin anlaşmaya protesto olarak gelen istifalar nedeniyle sallanmasının ardından, bugün de başkent Atina'da onbinlerce kişi sokağa döküldü.

"Makedonya Yunandır" sloganıyla ve Yunanistan bayraklarıyla yürüyen eylemciler, parlamento binasının önünde toplandı.

Bugüne dek Atina'da Makedonya'da anlaşmasına karşı düzenlenen en büyük gösteride, polisle gerginlik de patlak verdi. Yunan polisi Syntagma Meydanı'ndaki parlamento binasının önünde eylemcilere göz yaşartıcı gaz attı.

KRİZİN SEBEBİ NE?

Makedonya ile ilgili kriz, Üsküp’ün eski Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan edip 'Makedonya' adını aldığı 1991 yılına dayanıyor. Yunanistan o tarihten bu yana, ülkenin sınırındaki coğrafi bölgesini ‘Makedonya’ adıyla andığı ve ulusal kahraman Büyük İskender’in doğum yeri olarak dünyaya tanıttığı için, komşusunun bu ismi kullanmasına karşı çıkıyordu. Yunan milliyetçileri, bu ismi kendi topraklarında hak iddiası ve Yunan/Helen kimliğine hakaret olarak yorumluyordu. Atina da bu nedenle, Üsküp’ün AB ve NATO’ya üye olmasını yıllardır engelliyordu.

İki ülkenin hükümetlerinin geçen haziranda yaptığı anlaşma ise Üsküp’ün anayasasındaki ismini ‘Kuzey Makedonya (Severna Makedonija)’ olarak değiştirmesini öngörüyor. Bu sayede Makedonya'nın AB üyeliğinin önünün açılması da hedefleniyor. Anlaşma ay başında Makedonya parlamentosundan onay alırken, önümüzdeki hafta da Yunan parlamentosuna gidecek. Ancak anlaşmayı protesto eden sağcı Bağımsız Helenler Partisi'nin hükümetten çekilmesi, ana muhalefetin de anlaşmaya karşı çıkması nedeniyle hafta içindeki oylamanın sonucu merak konusu. (Dış Haberler)

Çipras hükümeti güvenoyu aldıÇipras hükümeti güvenoyu aldı

Çipras hükümeti sallanıyor: Yunanistan savunma bakanı istifa ettiÇipras hükümeti sallanıyor: Yunanistan savunma bakanı istifa etti

Makedonya'nın ismini değiştirecek anlaşma imzalandıMakedonya'nın ismini değiştirecek anlaşma imzalandı