Boris Johnson'ın Türkiye yalanına tepki yağıyor

Brexit karmaşasına gömülen İngiltere'de Türkiye'nin adı bir kez daha tartışmaların merkezine oturdu. Eski dışişleri bakanı Boris Johnson, Brexit kampanyası sırasında halkı AB'den ayrılmaya ikna etmek için gündeme getirdiği "77 milyon Türk İngiltere'ye gelecek" sözlerini reddedip "Ben bir şey demedim" deyince ortalık karıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brexit (Avrupa Birliği'nden ayrılma) nedeniyle siyasi bir karmaşa yaşanan İngiltere'de, tartışmalara bir kez daha Türkiye damga vurdu. Brexit'in en sıkı savunucularından biri olan ve argümanlarını 'Türkiye'nin AB'ye girmesi halinde İngiltere'ye gelecek Türk göçmenler' üzerine kuran eski dışişleri bakanı Boris Johnson, şimdi Muhafazakâr Parti liderliğine göz dikmişken "Ben Türkiye hakkında bir şey demedim" iddiasında bulununca kıyamet koptu. AB'de kalma yanlıları Johnson'ı sosyal medyada topa tutarken, The Guardian gazetesi tartışma hakkında canlı blog açma ihtiyacı bile duydu.

'TÜRKİYE HAKKINDA TEK BİR ŞEY SÖYLEMEDİM'

İngiltere Başbakanı Theresa May'in sorgulandığı bir dönemde Muhafazakâr Parti liderliğine göz diken Johnson, söz konusu açıklamayı Staffordshire'daki bir konuşması sırasında yaptı. Liderlik becerilerini parlatmayı amaçlayan konuşmasının sonunda Johnson'a, "80 milyona yakın Türk'ün İngiltere'ye gelebileceğine dair açıklamalarınız, seçim kazanmak için gereken ne varsa söyleyeceğiniz anlamına mı geliyor?" diye soruldu.

Johnson "Dostum ben Türkiye hakkında hiçbir şey söylemedim... Tek bir şey söylemedim" yanıtını verdi. Bu sözleriyle Türkiye hakkındaki açıklamalarından vazgeçip vazgeçmediği sorulunca da, "Bir şey demediğim için vazgeçemem de. Türkiye hakkında bir yorum yapmadım" diyerek özür dilemesi gerekmediğini söyledi. Johnson, 20 yıllık siyasi geçmişinde göçmenleri savunduğunu da öne sürdü.

CAMERON'A MEKTUP BİLE YAZMIŞTI!

Oysa Boris Johnson Brexit kampanyası sırasında AB'den ayrılmayı savunurken, birliğin açık kapı politikalarını ve göçmenleri eleştirmiş, Türkiye'yi de birçok kez bu duruma örnek göstermişti. Johnson "Ben son derece Türkiye yanlısıyım ama 77 milyon Türk'ün ve Türkiye kökenlinin buraya hiçbir kontrol olmadan geldiği bir durumu kesinlikle tahayyül edemiyorum. Bu çılgınlık; böyle bir şey olamaz" demişti. Johnson, eski bakanlardan Michael Gove ile birlikte dönemin başbakanı David Cameron'a hitaben referandumdan yedi gün önce yazdığı mektupta da, "Halk, Türkiye ile ortak sınırlardan kaçınmanın tek mantıklı yolunun Brexit için oy kullanmak olduğunu anlayacaktır" diyordu. Türkiye'nin adının 15 defa geçtiği mektup, bugün hâlâ kampanyanın internet sitesinde görülebiliyor.

İŞÇİ PARTİLİ VEKİL: OKSİMORON SÖZCÜĞÜNDEKİ MORON

Dolayısıyla Johnson'ın son açıklamaları, İngiliz siyasetinde hem hayretle karşılandı hem de tepki çekti. Brexit karşıtı olan İşçi Partili vekillerden Virendra Sharma, "Boris, oksimoron sözcüğündeki moron. AB'den ayrılma kampanyasının liderlerinden biri olarak utanmazca Türk karşıtı mesajları öne çıkardıktan sonra, şimdi göçü savunarak büyük bir liberalmiş gibi davranmaya çalışıyor. Fakat hükümet, ortaya çıkıp bu konuşmaları yapmasına bayılıyor olmalı. Faydalı bir palyaço" dedi.

Liberal Demokrat Partili Tom Brake ise "Boris Johnson'dan yeni utanmaz yalanlar, klasik... [AB'den] Ayrılma kampanyası 2016'da da güvenilmezdi, şimdi de" dedi. Brake, Johnson'ın Cameron'a yazdığı mektubu da paylaştı.

Türkiye ile ilgili bu tartışma, Avrupa yanlılarının Brexit taraftarı kampanyaya çok sert eleştiriler yöneltmesine sebep olmuştu. Avrupa yanlıları, Türkiye'nin yakın zamanda AB'ye üye olmayacağına, bunu dışişleri bakanı olarak Johnson'ın da Brexit bağlamı dışındaki konuşmalarında bizzat söylediğine dikkat çekmişti. (Dış Haberler)