Suriyeli Kürtlerden 'güvenli bölge' açıklaması

Suriye Demokratik Güçleri, kendilerine 'uluslararası garantiler verilmesi' halinde ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında konuşulan güvenli bölgenin kurulmasına yardım edeceklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin çekilmesi sonrasında Suriye'nin kuzeyinde kurulacağı konuşulan 'güvenli bölge' konusunda Suriyeli Kürtlerden de açıklama geldi. IŞİD'le savaşta ABD'nin sahadaki ortağı olan ancak Türkiye'nin tepki gösterdiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), söz konusu güvenli bölgeye destek verme şartlarını açıkladı.

SDG, 'ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda önerdiği güvenli bölgenin kurulmasına uluslararası garantiler altında ve bu bölgeye yabancı müdahalesi olmaması halinde yardım edeceklerini' açıkladı.

ŞAM VE MOSKOVA GÜVENLİ BÖLGEYE KARŞI

Suriye yönetimi, güvenli bölge tartışmalarına egemenlik ihlali gerekçesiyle tepki göstermişti. Rusya da ABD'nin çekilmesi sonrasında Suriye'nin kuzeyinde kontrolü Suriye yönetiminin alması gerektiği ve Kürtler ile Şam'ın uzlaşması yönündeki görüşünü vurgulamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov son açıklamasında "Bu bölgelerin Suriye hükümeti, Suriye güvenlik güçleri ve idari yapılarının kontrolüne geçmesinin tek ve en iyi çözüm olduğunu düşünüyoruz... Kürt temsilciler ve Suriyeli yetkililer arasında iletişimin başlamış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz ve destekliyoruz. Böylece dış müdahale olmadan tek bir hükümet altındaki yaşamlarına geri dönebilirler" demişti. (Dış Haberler)

Menbic'de ABD askerlerine saldırıMenbic'de ABD askerlerine saldırı