Rusya: Putin Erdoğan'la İdlib'i konuşacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 23 Ocak'ta yapacakları zirvede ana gündem maddesi İdlib olacak. Açıklama Rusya'dan geldi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 23 Ocak'ta yapacakları zirvede ana gündem maddesini açıkladı. Lavrov, iki liderin İdlib'deki durum ile iki ülke arasındaki İdlib anlaşmasının gidişatını konuşacağını söyledi.

'KÜRTLERLE TEMASI DESTEKLİYORUZ'

Öte yandan Lavrov, Moskova yönetiminin Suriyeli Kürtler ile Suriye hükümeti arasında şu anda yürütülen temasları desteklediğini de ifade etti. Moskova'da basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Suriye'de ABD'ye ait olan silahlar, bölgeler ve askeri tesisler, ABD'li askerlerin çekilmesi sonrası Suriye hükümetinin, ordusunun ve Suriye'deki idari yapıların kontrolü altına girmeli. Bununla birlikte Kürtler için geleneksel olarak varlık gösterdikleri yerlerde gereken tüm koşulların sağlanması gerektiği anlayışı esas alınmalı" dedi.

Sputnik'in aktardığına göre Lavrov, Kürtler ile Suriye hükümeti arasında tek ülke dahilinde dış müdahale olmadan yeniden yaşam tesis etme konusunda mutabakat sağlamak amacıyla şu anda yürütülen temasları memnuniyetle karşıladıklarını ve desteklediklerini vurguladı.

'ORTADOĞU'DAKİ KÜRTLERİN SORUNLARI ULUSAL MEVZUATLARA UYGUN OLARAK ÇÖZÜLMELİ'

Ortadoğu ülkelerindeki Kürtlerin durumuna da değinen Lavrov, "Suriye, Irak ve diğer ülkelerde yaşayan Kürt nüfusla ilgili sorunlar, ilgili ülkelerin ulusal mevzuatlarına uygun olarak çözülmeli ve Kürt azınlıkların hakları, Kürtlerin temsilcileri ve merkezi hükümetler arasında diyalog kurularak temin edilmeli" diye konuştu.


İDLİB'DE NE OLDU?

El Kaide bağlantılı ve cihatçı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütü, Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib vilayetinde geçen hafta kontrolü Türkiye destekli örgütlerden almıştı. HTŞ'nin İdlib'de kontrolü almasının, Türkiye ile Rusya'nın eylül başında imzaladığı silahsız bölge anlaşmasını tehlikeye attığı yorumu yapılıyor.

Erdoğan ile Putin'in görüşmesi ise Türkiye ile ABD'nin Suriye'de Kürtlerin kontrolünde bulunan bölgede bir 'güvenli bölge'  kurulmasını görüştüğü bir döneme denk geliyor. (Dış Haberler)

İdlib'de ateşkes: Kontrol HTŞ'deİdlib'de ateşkes: Kontrol HTŞ'de

İdlib, buyurun eseriniz!İdlib, buyurun eseriniz!