Çipras 'düştüğü yerden' kalkıyor!

Yunanistan'da Syriza hükümetinin, bağımsızların desteğini alarak 151 milletvekiliyle çarşamba günü yapılacak güven oylamasından zaferle çıkması bekleniyor. Hükümetin küçük ortağı ANEL'in desteğini çektiği açıklamasından sonra Çipras'ın 'merkez sol' açılımının durumu değiştirdiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan meclisinde yarın akşam yapılacak olan güven oylaması, hükümeti kaybetmesi beklenen Başbakan Aleksis Çipras için yeni bir siyasi zafere dönüşebilir! Atina’dan gelen son bilgiler, Çipras kabinesinin bağımsız vekillerinin desteğini alıp ayakta kalacağını, Makedonya ile varılan isim anlaşmasını ve anayasa değişikliğini meclisten geçirebileceğini gösteriyor. Böylece küçük ortak ANEL'in hükümetten çekilme kararı ile başlayan kriz, Başbakan tarafından 'tek başına iktidar' fırsatına çevrilmiş olacak.

300 sandalyeli mecliste 145 vekile sahip olan Syriza en az altı vekilin desteğini bulmaya çok yakın. Eski hükümet ortağı Bağımsız Helenler (ANEL)’in 4 vekili partilerine rağmen hükümete desteklerini tazeleyecek. Muhalefet saflarındaki iki vekil ise Syriza ile yollarını birleştirmiş durumda. Bu şekilde yarınki oylamada Syriza’nın yola tek başına devam etmesi bekleniyor.

MERKEZ SOL AÇILIMI 

Bu olası başarıda Çipras’ın merkez sol açılımı büyük rol oynuyor. Başbakanın son günlerdeki çıkışları çerçevesinde siyasi serüvenine “radikal sol” olarak başlayan Syriza 'merkez' yörüngeye oturma konusunda kararlılık mesajları veriyor.

MUHALEFETİN 'KURGULANMIŞ BOŞANMA' TESPİTİ 

Son gelişmeleri izleyen muhalefet safları da yarınki güven oylamasında Syriza’nın güven oyu elde edeceği görüşü üzerinde birleşiyor. Ana muhalefet lideri Kiriakos Mitsotakis geçtiğimiz saatlerde şu açıklamada bulundu: “Syrıza-ANEL İttifakı hâlâ geçerli. (İki parti) sadece birleşti. Ancak, ülkeyi görülmemiş bir düşüşe sürükleyen zihniyet, uzun bir süre için bizi etkilemeye devam edecek. (Başbakan Aleksis) Çipras ve (ANEL lideri Panos) Kammenos mükemmel bir anlaşmaya imza attı. Böylece her biri kendi yolunu bulacak.”

ÇATLAK HER İKİ PARTİNİN DE LEHİNE 

Yunanistan basınına göre analistler, koalisyondaki çatlağın her iki partinin de lehine olduğu konusunda hemfikir. Daha spesifik olarak, Kammenos'un Turizm Bakanı Elena Kountoura'yı ve Tarım Bakanı Vassilis Kokkalis'i hükümete destek vermek niyetinde oldukları nedeniyle partisinden uzaklaştırması, yarınki oylamada Çipras'a iki oy kazandırdı. ANEL milletvekilleri Kostas Zouraris, Thanassis Papachristopoulos ve Vatandaşları Koruma Bakanı Katerina Papakosta da hükümette kalacaklarını açıkladı.

ANEL saflarındaysa, Makedonya ile varılan anlaşma nedeniyle kabaran milliyetçi dalga parti tabanında uzun zamandan beri kayda değer bir toparlanmaya yol açtı.

151 'TAMAM GİBİ'

Syriza şu an 145 milletvekiline sahip. ANEL vekilleri ile Papakosta'nın bu rakama eklenmesi ile 300 koltuklu parlamentoda Syriza 150 rakamını buluyor. Potami vekili Spyros Danellis'in de “Evet” oyu bekleniyor.

Çipras düştü düşecek: Ufukta erken seçim varÇipras düştü düşecek: Ufukta erken seçim var