Nobelli profesörün unvanları geri alındı!

Amerikalı bilim insanı James Watson'ın yaptığı ırkçı yorumlar nedeniyle tüm onursal unvanları geri alındı. Watson, genlerin siyahlar ve beyazlar arasında entelektüel kapasite ve zeka açısından farklılıklar yarattığını iddia etmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DNA üzerine yaptığı çalışmaları ile Nobel ödülüne layık görülen Amerikalı bilim insanı James Watson'ın tüm onursal unvanları yaptığı ırkçı yorumlar nedeniyle geri alındı. Watson, genlerin siyahlar ve beyazlar arasında entelektüel kapasite ve zeka açısından farklılıklar yarattığını ve bunun zeka testlerinde ortaya çıktığını ileri sürmüştü.

Daha önce benzer yorumlar yaptığı için eleştirilen Watson, ırkçı yorumlar yapmakta ısrar edince eskiden başkanı olarak görev yaptığı Cold Spring Harbor Laboratuvarları tarafından verilen Emeritus Şansölye ve Oliver R Grace Emeritus Profesörlüğü unvanlarının yanı sıra onursal mütevelli heyeti üyeliği de geri alındı.

Amerikan PBS kanalında kendisi ile ilgili yayınlanan bir belgeselde Watson, genlerin siyahlar ve beyazlar arasında entelektüel kapasite ve zeka açısından farklılıklar yarattığını ve bunun zeka testlerinde ortaya çıktığını ileri sürmüştü.

'BİLİM DIŞI, TEMELSİZ VE PERVASIZ KİŞİSEL AÇIKLAMALAR'

90 yaşındaki moleküler biyolojistin bu sözlerinin ardından laboratuvarı resmi bir açıklama yayınlayarak yapılan "Bilim dışı, temelsiz ve pervasız kişisel açıklamaların" tamamen reddedildiği duyuruldu ve şu ifadeler eklendi:

"Dr.Watson'ın sözleri kati suretle kurumumuzu, heyetimizi, fakültemizi, çalışanlarını veya öğrencilerini temsil etmez ve bağlamaz. Laboratuvarımız bilimin önyargıları destekleyecek şekilde hatalı ve kötü kullanımını kınamaktadır."

Watson'ın oğlu Rufus Watson ise yaptığı açıklamada babasının Ekim ayında geçirdiği trafik kazasından bu yana evde bakım altında olduğunu ve çevresinde olup bitenlerden asgari düzeyde haberdar olduğunu söyleyerek babasının ırkçı olmadığını sadece genetik kader konusunda dar görüşlü bir yoruma sahip olduğunu kaydetti. (Kaynak: euronews)