İddia: Bolton 'Erdoğan'ın Suriye makalesi yanlış' dedi

Ankara'yı ziyaret eden ABD heyetinin temaslarına dair Amerikalı bir yetkiliden açıklama geldi. Buna göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın New York Times'a yazdığı makaleyi 'yanlış' bulduğunu iletti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın bugünkü Ankara ziyaretinde yaşananlar konusunda Amerikan tarafından da bir açıklama geldi. Üst düzey bir ABD'li yetkili, Amerikan basınının 'Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Bolton'ı reddetti' yönündeki yorumunu yalanladı. Yetkili, 'Bolton'ın kendisini Erdoğan tarafından reddedilmiş hissetmediğini çünkü ikili arasındaki görüşme planının resmi olarak teyit edilmediğini' söyledi.

'KÜRT MÜTTEFİKLERE KÖTÜ MUAMELEYE KARŞIYIZ'

Yetkili, "Bolton, ABD'nin Suriye'deki Kürt müttefiklerine yönelik herhangi kötü muameleye karşı çıkacağını Türk yetkililere söyledi" ifadelerini kullandı.

Görüşme krizi: Erdoğan ile Bolton arasında ne oldu?Görüşme krizi: Erdoğan ile Bolton arasında ne oldu?

NYT ELEŞTİRİSİ İDDİASI

Yetkilinin, Bolton'un Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile yaptığı görüşmenin içeriğine dair verdiği bir ayrıntı da dikkat çekti. Buna göre Bolton, Erdoğan'ın dün New York Times gazetesinde ABD'nin Suriye'den çekilmesi hakkında yayımlanan makalesini 'yanlış ve saldırganca' bulduğunu Türk yetkililere iletti.

New York Times'da Bolton ve beraberindeki heyetin ziyaretiyle eş zamanlı olarak bugün Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan makalede, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararının doğru olduğu belirtilerek Türkiye'nin Suriye'de geçmişteki girişimleri anlatılıyor ve Amerikan askerlerinin çekilmesi sonrası yapabilecekleri sıralanıyordu.

Bolton ile gerilim, Amerikaloı yetkilinin hafta sonunda ABD'nin Suriye'den çekilmesi için 'Kürt güçlerinin korunması' şartını koşmasıyla patlak vermişti. Erdoğan da bugün Bolton-Kalın görüşmesinin ardından yaptığı grup toplantısı konuşmasında, "Bu konuyla ilgili olarak John Bolton, çok ciddi bir yanlış yapmıştır. Kim bu şekilde düşünüyorsa onlar da yanlış içerisindedir" demişti.

'ABD ÇIKMADAN TÜRKİYE HAREKÂT DÜZENLEMEYECEK'

Öte yandan, Reuters'ın aktardığına göre Bolton'ın Kalın'la yaptığı görüşmede, 'Erdoğan'ın Amerikan askerleri çekilmeden Suriye'ye harekât düzenlemeyeceği' bilgisi Türk yetkililerce ABD tarafına verildi. (Dış Haberler)