'KıllıOcak' kampanyası büyüyor

'Januhairy' kadın vücutlarının kılsız olmasına karşı çıkıyor. Kampanyaya çok sayıda destek var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de bir üniversite öğrencisi 'Januhairy' (KıllıOcak) kampanyası başlatarak kısa zaman içince dünyanın birçok noktasından destekçi edindi. Januhairy kampanyası, kadınların vücutlarının kılsız olması gerektiğine karşı koymayı ve vücutlarını oldukları gibi benimsemeleri gerektiğini vurguluyor.

Reklamlarda ve 'renkli magazin sayfalarında' kadınların sürekli kılsız, oldukça düzgün şekilde ağda yapılmış olarak gösteriliyor olmasına ‘Januhairy' isimli hareketten tepki geldi.

Bir grup kadının Ocak ayında vücutlarındaki kılları kesmeyerek uzatmayı yaygınlaştıran bir kampanyanın çıkış fikri kadınların vücut kıllarının toplum tarafından benimsenmesi gerektiğine dayanıyor. Kampanya, kadınların vücutlarını olduğu gibi kabul etmesinin gerekliliğine dair farkındalık çalışmaları yapıyor ve bir yandan da dezavantajlı gençlerin eğitimiyle ilgilen Body Gossip isimli yardım kuruluşuna maddi destek sağlamayı amaçlıyor.

Kampanyanın Facebook sayfasındaki açıklamada, "Toplum, kadınların vücutlarında çıkan doğal kılları kesmemesini ve büyümelerine izin vermesini itici ve iğrenç olarak görüyor. Vücut kıllarımızı almaya o denli alışmışız ki kendi gerçek benliğimize yabancı düşmüşüz" ifadeleri yer alıyor.

'KILLI YA DA KILSIZ... BAKIMLIYIZ, GÜZELİZ, KADINIZ'

Exeter Üniversitesi Tiyatro bölümü öğrencisi Jackson, rol alacağı bir oyun için kıllarını uzattığı sırada çevresinden gelen olumsuz tepkiler sonrasında karar vererek bu tarz bir oluşum kurduğunu belirterek BBC News'a konuştu. Jackson, "Birbirimizi tam olarak kabul edebilmemiz için kat edeceğimiz daha çok yol olduğunu düşünüyorum. Bu kampanya, vücut kıllarının normal olduğunu anlamak istemeyenleri hedef alan bir kampanya değil" dedi.

Geçen ay kurulan kampanyaya şu anda İngiltere, ABD, Kanada, Almanya, Rusya ve İspanya'dan birçok katılım olduğu belirtildi.

Facebook hesabından açıklama yapan Jackson, bu durumun kesinlikle bireyin kendi tercihinde olduğunu ve vücut kıllarını uzatmanın doğru ya da yanlış olarak nitelendirilebilecek bir eylem olmadığının altını çizerek, "Bazıları bu durumu sevmeyebilir bazıları ise sevebilir. Ancak, kıllı ya da kılsız olmaktan bağımsız olarak biz hala kadınız, bakımlıyız ve güzeliz" diye belirtti. (Kaynak: Sputnik)