Sarı Yeleklilerden 216 kişiye hapis cezası verildi

Fransa'da Sarı Yelekliler eylemlerine katılan 216 kişi için hapis cezası kararı çıktı. Muhalefet, hükümeti yetkisini kötüye kullanmakla eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Sarı Yelekliler eylemlerine katılan 216 kişiye hapis cezası verildi.

Euronews'in haberine göre, Fransa'da daha önce hiçbir toplumsal harekette bu kadar çok kişi için tutuklanma kararı çıkmamıştı. Hükümet rekor sayıda tutuklama kararını hukukun üstünlüğü ilkesiyle savunurken, muhalefet ve insan hakları örgütleri Fransız hükümetini idari yetkiyi suistimal etmekle eleştiriyor.

17 Kasım ile 17 Aralık tarihleri arasında ülkedeki hayat pahalılığına tepki gösteren protesto eylemlerinde binlerce kişi gözaltına alınmıştı. İzinsiz eylem yapmak, kamu malına ve özel mülke zarar vermek suçlarından yargılanan göstericilerin bir kısmı hapis cezasına çarptırıldı, bir kısmının davası sürüyor.

Sarı Yelekliler hareketinin liderlerinden Eric Drouet 2 Ocak akşamı yeniden göz altına alındı. Champs-Elysee Bulvarı'nda eylemlerde hayatını kaybeden 10 kişi için mum yakan 33 yaşındaki kamyon şoförü "izinsiz gösteriye katılma" suçundan yargılanacak. Drouet suçlu bulunması durumunda 6 aya kadar hapis cezası ve 7 bin 500 Euro para cezası riskiyle karşı karşıya.

Boyun Eğmeyen Fransa Partisi'nin lideri Jean Luc Melenchon Drouet'nin gözaltına alınması üzerine Twitter üzerinden paylaştığı mesajında hükümeti yetkisini kötüye kullanmakla suçladı. Melenchon "Siyasi polis Sarı Yelekliler hareketinin liderlerini hedef alıyor ve taciz ediyor" ifadelerini kullandı.