Venedik'e giriş artık paralı!

İtalya'nın Venedik kentini günübirlik ziyaret etmek isteyenlere vergi getirildi. Venedik Belediyesi'nin girişimiyle alınan kararın nasıl uygulanacağı şu an için belirsiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Her yıl on milyonlarca turisti ağırlayan Venedik'i günübirlik ziyaret etmek isteyenlerin artık vergi ödemesi gerekecek. Venedik Belediyesi'nin turist sayısının fazlalığını gerekçe göstererek talep ettiği vergiye İtalyan parlamentosundan onay geldi.

VERGİ NE KADAR?

Buna göre,

  • Kenti günü birlik ziyaret etmek isteyenlere 10 euroya kadar vergi getirilecek;
  • Vergi, çoğunlukla kişi başına 2,50 ve 5 euro arasında değişecek;
  • Turizmin zirve yaptığı yaz ayları veya yılbaşı gibi dönemlerde 10 euroya kadar çıkacak.

'KENTTE YAŞAYANLARI KORUYACAĞIZ'

Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, İtalyan parlamentosunun 2019 bütçesinde kabul edilerek yürürlüğe giren verginin geliri ile günübirlik ziyaretçilerin geride bıraktığı çöplerin temizleneceğini söyledi. Brugnaro, "Burada yaşayan, üniversiteye giden ve çalışan kişileri koruyan dengeli ve ortak bir sistem kuracağız" dedi.

NASIL UYGULANACAK?

İtalya'nın turistik Elba Adası ile Aeolian Adaları'nda da benzer bir sistem uygulanıyor. Şu an için Venedik'e giriş vergisinin tam olarak nasıl toplanacağı ise netleşmiş değil. İtalyan basını, verginin tren, otobüs ve cruise gemilerinin biletlerine eklenebileceğini yazdı. 'Günübirlikçileri' hedef alan vergi, otellerde konaklayan kişileri kapsamayacak. Zira kentte en az bir gece kalan kişilerden de vergi alınıyor.

Venedik'in yılda yaklaşık 30 milyon turisti ağırlamakta zorlandığı biliniyor. Bu kişilerin birçoğu cruise gemileriyle gelirken, kentliler çöp ve kalabalıktan şikâyetçi. UNESCO da Venedik'i tehlike altında olan miraslar listesine alabileceğini açıklamıştı. (Dış Haberler)