KKTC Meclisi'nde ‘FETÖ’ tartışması: Soruşturmalar engelleniyor algısı var

KKTC Meclisi'nde FETÖ soruşturmasıyla ilgili tartışma yaşandı. Yeniden Doğuş Partisi Milletvekili Bertan Zaroğlu, "Soruşturmalar engelleniyor algısı var" dedi. Soruşturmanın gizli olarak sürdüğünü belirten Başbakan Erhürman, "Başbakan'dan beklenti, soruşturmalara müdahale etmesi midir? Soruşturmalara siyasi olarak müdahaleleri şiddetle reddediyorum" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bütçe görüşmelerine FETÖ tartışması yaşandı. Yeniden Doğuş Partisi Lefkoşa Milletvekili Bertan Zaroğlu, "KKTC'de bulunan FETÖ'cülerin korunduğu algısı var" diyerek Başbakan Tufan Erhürman'dan soruşturmalarla ilgili açıklama istedi. Erhürman ise "Başbakan'dan beklenti, savcılığın ve polisin gizli yürütmekte olduğu soruşturmalara müdahale etmesi midir? Soruşturmalara siyasi olarak müdahaleleri şiddetle reddediyorum” yanıtını verdi.

KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde konuşan muhalefetteki Yeniden Doğuş Partisi'nin milletvekili Bertan Zaroğlu, "KKTC'de bulunan FETÖ'cülerin korunduğu algısı var. Soruşturmalar engelleniyor algısı var. Türkiye, FETÖ'yü yok etmeye çalışırken, FETÖ'nün KKTC'deki yapılanmasından da bahsedilmeli. KKTC'deki FETÖ yapılanması 1991 yılında başladı. Bu yapılanma eğitim kurumlarında başlarken, daha sonrasında ise asker ve polis yapılanmaları ile devam etti. Bu yapılanmalar devam ederken; pek çok iş adamı da, bilerek ya da bilmeyerek bu örgüte destek oldu" dedi.

'BU ŞAHISLARI KİMİN KORUDUĞUNA İLİŞKİN ENDİŞELER MEVCUT'

MASAK'ın incelemeleri sonrasında milyar dolarlık hesaplara ulaşıldığını belirten Zaroğlu, şunları söyledi:

"2010-2015 yılları arasında KKTC'de bazı banka hesaplarına, Türkiye Cumhuriyeti’nde FETÖ ile ilişkili banka veya şirketlerden bir buçuk milyar dolar gönderildiği tespit edilmiştir. Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan bir davada; itirafçı olan gizli bir tanık, KKTC’de FETÖ ile ilişkili işadamlarının ve kumarhane sahiplerinin isimlerini vermiştir. Bu konu ile ilgili olarak başsavcılığın ve polisin oluşturduğu özel bir ekip Gaziantep’e gitmiş ve oradaki makamlardan bu isimleri almıştır. Bu isimler şu an polisin elinde mevcuttur ve soruşturma devam etmektedir. Ancak kamuoyunda; bu şahısları kimin koruduğuna ilişkin çok ciddi endişeler mevcuttur."

ERHÜRMAN: GECİKMELERİ SORUYORUM

Zaroğlu'ndan sonra söz alan Başbakan Tufan Erhürman da, "Başbakan'dan beklenti, savcılığın ve polisin gizli yürütmekte olduğu soruşturmalara müdahale etmesi midir etmemesidir?" Soruşturmalara siyasi olarak müdahaleleri şiddetle reddediyorum” dedi.

Tufan Erhürman

Soruşturmanın gizli olarak yürütüldüğünü söyleyen Erhürman, şöyle devam etti:

"Başbakan gizli olan soruşturmaya girsin öğrensin, soruşturmanın gizliliği prensibi varken bunu kamuoyuna açıklasın. Bu olmaz. Emniyet içerisinde bir ekip ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanımızın yardımlarıyla yürütülen gizliliği olan bir soruşturma. Bizim en azami olarak sorabileceğimiz soru bu gecikmelerin nedenidir. Ben bu soruyu ilgili makamlara soruyorum, sordum. Dolayısıyla burada Başbakanlık üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor açıklamasını kabul etmem." (LEFKOŞA/DHA)