Mülteciler silah zoruyla ülkeden atıldı

Hırvatistan'da polisin, mültecileri şiddet kullanarak, yasa dışı yöntemlerle Bosna Hersek sınırına götürdüğü görüntüler ortaya çıktı. Hırvatistan İçişleri Bakanlığı ise iddiaları “AB’ye kaçak girenler sınır dışı edildi ve bunu da AB’nin yasaları gereği yapıyoruz” sözleriyle yalanladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) yasalarına göre Bosna-Hersek sınırından Hırvatistan’a geçen mültecilerin AB topraklarında kalması gerekirken, üye ülke Hırvatistan yasaları çiğnedi. Hırvatistan polisinin ülkesine sığınan mültecileri zorla, soğuk havada yürüterek Bosna-Hersek’e götürdüğü ortaya çıktı.

Uluslararası gözlem kuruluşu Border Violence Monitoring (BVM) tarafından yayınlanan videoların, 29 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında Hırvatistan'ın, Uzljebic ve Bosna-Hersek’in Lohovo kentleri arasındaki bölgede çekildiği belirtildi. 132 videoda 50'den fazla mülteci grubun, yaklaşık olarak 350 kişinin zarar gördüğü açıklandı.

HIRVATİSTAN YALANLADI

Görüntülere ilişkin açıklama yapan Hırvatistan İçişleri Bakanlığı ise iddiaları “AB’ye kaçak girenler sınır dışı edildi ve bunu da AB’nin yasaları gereği yapıyoruz” sözleriyle yalanladı.

İnsan hakları kuruluşları tarafından Hırvatistan yönetiminin, mültecileri zorla Bosna Hersek sınırındaki “yeşil” bölgeye götürdüğü ve böylelikle sığınma haklarını ellerinden aldığı açıklanmıştı. BVM'nin ortaya çıkardığı yeni görüntüler bu doğrultuda kanıt olarak kullanılacak.

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası İzleme Örgütü (HRW) de benzer bir açıklama yapmış ve 'Hırvat polisinin aralarında çocukların da bulunduğu 20 mülteciyi döverek sınır dışı ettiğini' bildirmişti. HRW Koordinatörü Lydia Gall “Hırvatistan ülkesine sığınan mültecileri korumak zorundadır, ancak bunu yapacağına yasaları insanlık dışı yöntemlerle çiğniyor” çağrısında bulunmuştu.

Mülteciler merkez Avrupa ülkelerine gidebilmek için Bosna Hersek, Hırvatistan ve Slovenya üzerinden ilerleyen, kapatılan "Balkan Rotası"na oluşturdukları alternatif yolu takip etmeye çalışıyor. (Dış Haberler)