İddia: BBC, 'Sarı Yelekler'de Rus parmağı' bulması için muhabire baskı yaptı

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin, Fransa'daki Sarı Yelekliler protestolarını Rusya'nın kışkırttığına dair kanıt bulması için Paris'teki muhabirine baskı yaptığı iddia ediliyor. Sputnik haberini, BBC'nin bir iç yazışmasına dayandırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC'nin, Fransa'daki Sarı Yelekliler protestolarında 'Rus parmağı' olduğunun kanıtlanması için bir muhabirine baskı yaptığı öne sürüldü. İddia, Rus yayın kuruluşu Sputnik'in ele geçirdiğini belirttiği iç yazışmalara dayandırıldı.

İddiaya göre, söz konusu iç yazışma, kanalda çalışan bir gazeteci ile Fransa'nın başkenti Paris'te sahaya inerek Sarı Yelekler protestolarını takip eden bir muhabir arasında geçiyor. Masa başındaki gazeteci, Paris'teki protestolarla Rusya'nın ilgisi olup olmadığının bulunmasını talep ediyor. Sahadaki kadın muhabir ise protestolarda hiç Rus görmediği yanıtını veriyor.

'BELKİ RUS KÖFTESİ YİYORLARDIR'

Bu yanıtla tatmin olmayan gazeteci, "Ama belki de bazı Rus işletmeleri bu protestoları kendi çıkarlarına çeviriyorlardır (gülümseme emojisi)" diyerek Türkiye'de 'Kievski' diye bilinen Rusların tavuk köftesine atıf yapıyor: "Belki protestocular toplu halde kotlet yiyordur (gülümseme emojisi)?" Sahadaki muhabir, buna sadece gülerek yanıt veriyor. Bunun üzerine BBC'nin Fransa'dan sorumlu gazetecisi, 'kanal kan peşinde olduğu için olayı çok çeşitli açılardan araştırmaya çalıştığı' açıklamasını getiriyor.

NE OLMUŞTU?

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 9 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Fransa Ulusal Savunma ve Güvenlik Genel Sekreterliği'nin (SGDSN), Rusya'nın protestolarda rol oynadığına dair medyada çıkan haberleri araştırdığını duyurmuştu. Öncesinde İngiliz gazetesi The Times, Rusya bağlantılı yüzlerce Twitter hesabının yaralı protestocuların fotoğraflarını paylaşarak ve eylemlerle ilgili paylaşımları retweet ederek Sarı Yelekler'i körüklediği iddiasını ortaya atmıştı. Bunun üzerine 'Moskova'nın Sarı Yelekler protestolarını Fransa'nın içişi olarak değerlendirdiğine' dair açıklama yapan Kremlin, iddiaları iftira ve karalama kampanyası olarak nitelemişti. (Kaynak: Sputnik)