ABD Yemen'de Suudilere yardımı kesiyor

ABD Senatosu, ABD'nin Yemen'deki savaş bağlamında Suudi Arabistan'a sağladığı askeri desteğin kesilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti. Ayrıca Cumhuriyetçiler, Cemal Kaşıkçı cinayetinde Muhammed bin Selman'ı sorumlu tutan yasa tasarısını da Senato'ya sundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Senatosu, Suudi Arabistan’ın Yemen’de yürüttüğü askeri harekâta desteğin çekilmesi ve Kaşıkçı cinayeti konusunda oylama yapılmasını onayladı.

ABD Senatosu, Washington'ın Yemen'de süren savaşta Suudi Arabistan'ın liderliğindeki koalisyona askeri desteğini kesmesi için verilen tasarıyı 41'e karşı 56 oyla kabul etti.

Yorumcular, oylamanın daha çok sembolik olduğu görüşünde. ABD Temsilciler Meclisi'nin de tasarıya engel olacağı düşünülüyor. Ancak "savaş kuvvetleri yasasına" dayandırılarak kabul edilen tasarının, kongreye gitmeden 30 gün içinde Trump tarafından uygulanmak zorunluluğu var.

SELMAN'I SORUMLU TUTAN YASA DA SENATO'YA SUNULDU

ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Corker, Cemal Kaşıkçı cinayetinden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Selman'ı sorumlu tutan bir yasa tasarını Senato Genel Kurulu'na sundu.

Reuters'ın haberine göre yasa tasarısında cinayetin sorumlularının da hesap vermesi çağrısında bulunuldu.

Cumhuriyetçi Parti'den en az 10 siyasetçinin tasarıya ortak olduğu bildiriliyor. Cumhuriyetçilerin Senato'daki lideri Mitch McConnell de bu isimler arasında.

Söz konusu yasa tasarısının Senato'da oylanması bekleniyor. Ancak tasarının öncelikle ABD Temsilciler Meclisi'nden geçerek Başkan Donald Trump'a sunulması gerekli.

BEYAZ SARAY ÜZERİNDE BASKI

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürüldü. Cinayetin ardından şüpheler Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman üzerinde yoğunlaştı.

ABD Başkanı Donald Trump Riyad ile ortaklığı güçlü tutmak istediğini vurguluyor. ABD yönetimi, Prens Muhammed'in azmettirici olduğuna dair yeterli kanıt olmadığını savunuyor.

Bazı Cumhuriyetçiler ise Suudi Arabistan'a karşı sert adımlar atılması için Beyaz Saray'ın üzerindeki baskıyı artırma çabasında.

Senato'ya sunulan tasarıda da Suudi krallığın Rusya ve Çin'den askeri ekipman alması ve bu ülkelerle askeri ortaklıklar yapmasının da, ABD ve Suudi Arabistan arasındaki askeri ilişkilerin bütünlüğünü ihlal ettiği uyarısı yapılıyor.

Geçtiğimiz hafta da Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerden oluşan bir grup, Selman'ı olaydan sorumlu tutan bir karar tasarısını Senato'ya vermişti. (BBC Türkçe)