May: 2022'de yokum

Brexit konusunda Brüksel ile yaptığı anlaşma nedeniyle kendi partisinden tepki çeken İngiltere Başbakanı Theresa May: 2022 seçimlerinde parti liderliğini bırakacağım.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brexit (AB'den ayrılma) sürecinin derin bir karmaşaya dönüştüğü İngiltere'de, eleştirilerin hedefindeki Başbakan Theresa May'den yeni açıklama geldi. May, 2022 seçimlerinden önce Muhafazakâr Parti liderliğini bırakacağını söyledi.

Brüksel ile yaptığı anlaşma nedeniyle partisi içinden sert eleştirilere maruz kalan İngiltere Başbakanı, "Sanırım bir başka parti liderinin bizi genel seçime götürmesi daha doğru" ifadelerini kullandı. May'in parti liderliğini hemen bırakmaması ve olası bir erken seçim halinde istifa etme sinyali vermemesi ise tepki çekti.

NE OLMUŞTU?

Theresa May'in Brüksel ile yaptığı çekilme anlaşması hafta başından bu yana Londra'da derin bir kriz yaratmış durumda. Brexit yanlısı olan ancak anlaşmanın İngiltere'nin yeterince lehine olmadığını savunan bir grup Muhafazakâr Parti üyesi May'e karşı güvensizlik oylaması sürecini başlatmıştı. May, dün gece yapılan oylamayı 200'e karşı 117 oyla kazanmıştı.

Öte yandan, Avrupa Adalet Divanı'nın 'İngiltere'nin isterse Brexit sürecinden tek taraflı olarak vazgeçebileceği' yönündeki kararı ise Brexit karşıtlarını umutlandırmıştı. Bu kesim ise ikinci bir referandum yapılmasını istiyor.

Şimdi gözler, Theresa May'in Brüksel ile yaptığı anlaşmanın parlamentodaki onay sürecine çevrilmiş durumda. Brexit karşıtlarının yanı sıra Brexit isteyen ama anlaşmayı beğemeyen vekillerin, oylamada 'hayır' demesi bekleniyor. Brüksel ile yapılan anlaşmanın parlamentoda reddedilmesi ise yeni bir kriz anlamına gelecek. Avrupa Birliği, Londra ile bir başka anlaşma yapılmayacağını, uzlaşılan metnin nihai olduğunu belirterek daha fazla taviz vermeyi reddetmişti. (Dış Haberler)