Makedonya Çipras'ı devirebilir!

Yunanistan'da Aleksis Çipras hükümetinin komşu Makedonya ile yıllardır devam eden isim krizini çözme girişimi ülke siyasetini sarsıyor. Çipras'ın yaptığı anlaşmanın meclis onayı alamayacağı ve Yunan hükümetini düşürebileceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan, Makedonya ile varılan isim anlaşmasının parlamentodaki onay sürecinin yaklaşması ile birlikte büyük bir siyasi ve diplomatik krize doğru yol alıyor. Yunan parlamentosundaki kritik oylamaya sayılı haftalar kalmışken, Aleksis Çipras'ın hükümeti anlaşmanın kabul edilmesi için yeterli oya sahip değil. Atina’daki uzmanlar ise anlaşmanın meclisten geçmemesi halinde Çipras hükümetinin düşebileceği ve ülkenin erken seçime gideceği yorumunda bulunuyor.

Yeni kritik gelişmelerin odağında, Yunan parlamentosunda beş sandalye ile temsil edilen merkez sol çizgideki Potami Hareketi bulunuyor. Bu parti aslında, 'Prespes Anlaşması' adlı uzlaşmayı destekleyeceğini açıklamıştı. Ancak Potami son günlerde kararını değiştirdi.

Yaklaşan seçim süreçleri öncesinde ana muhalefetle işbirliği olanaklarını gözden geçiren Potami, Makedonya ile isim anlaşmasında birçok eksiğin bulunduğunu öne çıkarmaya başladı. Son olarak, parti sözcüsü Dimitris Tziodras Yeni Demokrasi ile seçimlerde işbirliğine gidebileceklerini açıkladı.

PARLAMENTODA 'HAYIR' ÇOĞUNLUKTA

Hali hazırda Yunan parlamentosunda iktidardaki Syriza’nın yanı sıra Prespes Anlaşması'nı sadece sınırlı sayıda bağımsız vekil destekliyor. Potami’nin desteği olmadan anlaşmanın meclisten geçmesi mümkün görünmüyor.

Sağ ve merkez partiler gibi Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de anlaşmaya karşı çıkıyor. KKE’ye göre Yunanistan’ın NATO’nun Balkanlar’da yayılışını destekleyen bir projeye sahip çıkması büyük bir hata. Prespes Anlaşması'na iktidardaki Bağımsız Helenler de karşı çıkıyor.