Japonya'da imparatorluk törenine laiklik davası!

Japonya'da, yeni imparatorun devlet bütçesinden karşılanacak tahta çıkış töreninde dini içerikli ritüellerin yer alması tepki çekti. Bu törenin maliyetinin devlet tarafından karşılanacak olmasının laikliği ihlal etmesi ve anayasaya aykırı olması nedeniyle 240 kişi dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'da, yeni imparatorun tahta çıkmasına ilişkin dini içerikli törenlerin vergi mükellefleri tarafından finanse edilecek olmasına tepki var. İmparatorun küçük oğlu Prens Akişino'nun bile "Bu kadar dini bir şeyin devlet parasıyla finanse edilmesi münasip mi, merak ediyorum" tepkisini gösterdiği törenlere 240 vatandaş dava açtı.

Akihito'nun 7 Ocak 1989'dan beri oturduğu Japon imparatoru tahtından 30 Nisan 2019'da inmesi sonrası tahta Veliaht Prens Naruhito'nun Krizantem geçecek. İlgili törenler ise daha çok savaş suçlarıyla anılan emperyal dönemin dini tutkalı Şintoizmin ritüllerine sahne olacak. Üstelik törenlerin masrafları, vergi mükelleflerinin cebinden çıkacak. Buna tepki olarak dini törenlerin ulusal bütçeden karşılanmasının anayasadaki din işleriyle devlet işlerinin ayrılığı ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Tokyo Bölge Mahkemesi'nde açılan davaya şu ana dek 240 kişi ortak oldu. Bu kişilerin arasında Budist keşişler ve Hıristiyan grupların temsilcileri de var.

EN AZ 108 MİLYON DOLAR HARCANACAK

Japon İmparatoru Hirohito'nun ölümü üzerine Akihito törenle tahta geçtiğinde de benzer davalar açılmıştı. Gelecek yılki törenlere ayrılan bütçe resmen açıklanmadı. Ama davacılardan Koiçi Şin, 28 yıl önce Akihito'nun törenlerine o dönemde 12.3 milyar yen, bugünün parasıyla 108 milyon dolar harcandığını hesapladı.

Bir eleştiri de beklenmedik bir isimden geldi. 58 yaşındaki Veliaht Prens Naruhito'nun 5 yaş küçük kardeşi Prens Akişino, kasım ayı sonunda düzenlediği basın toplantısında, törenin parçası olan Daijosai ritüalinin son derece dini bir doğası olduğu uyarısını yapıp ekledi: "Bu kadar dini bir şeyin devlet parasıyla finanse edilmesi münasip mi, merak ediyorum?"

30 YIL ÖNCE 1700 DAVALI VARDI

1989'da açılan davalara 1700 civarında kişi katılmıştı. Tüm başvurular reddedilse de bir üst mahkemeden "Bazı törenlerin din-devlet ayrılığı ilkesini ihlal ettiğine dair şüphe inkar edilemez" açıklaması gelmişti. Bugünkü davacıların avukatlarından biri ise davanın mantığının din-devlet ayrılığına dayandığını ama aynı zamanda imparator ile halk arasındaki ilişkiyi sorgulamak için bir fırsat sunduğunu belirtti.

STRES TAZMİNATI DA İSTEDİLER

Davacılar ayrıca meselenin kendilerinde yarattığı stres yüzünden kişi başına 10.000 yen (90 dolar) tazminat da talep ediyor. Naruhito'nun 1 Mayıs'ta tahta oturması sonrası biri ekimde, diğeri kasımda, iki büyük tören düzenlenmesi planlanıyor. (Sputnik)