Avrupa mahkemesinden Brexit karşıtlarına iyi haber: Durdurulabilir!

Avrupa Adalet Divanı, İngiltere'de Brexit karşıtlarını sevindirecek bir karara imza attı. Mahkeme, İngiltere'nin gelinen noktada AB'den ayrılmaktan tek taraflı olarak vazgeçebileceğine hükmetti. İngiliz parlamentosundaki kritik oylamaların hemen öncesinde alınan bu karar, Brexit karşıtlarının elini güçlendirecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin Brexit (AB'den ayrılma) sürecinde ülke içindeki tartışmaları alevlendirecek bir mahkeme kararı çıktı. Avrupa Adalet Divanı, İngiltere'nin AB'yle varılan mutabakata rağmen, 27 AB üyesinden almaksızın, Brexit sürecini tek taraflı olarak iptal edebileceğine hükmetti. Mahkeme kararında, İngiltere'nin böyle bir tercihte bulunması halinde AB üyeliğinin aynen devam edebileceği belirtildi.

İngiltere'de Brexit karşıtı olan çok sayıda siyasetçi ve aktivist, Brexit sürecinin geri döndürülebileceğini savunuyordu. Brexit karşıtları, AB'den ayrılma kararına giden süreçte kamuoyunun kasten yanıltıldığını, referandumda gençlerin sandığa gitmediğini ve ikinci bir halk oylaması düzenlense Brexit kararının çıkmayacağını belirtiyordu. İngiliz hükümeti ve AB'nin kendisi ise buna karşı çıkıyor, referandumda kararın verildiğini vurguluyordu.

Avrupa Adalet Divanı'nın kararı şimdi, İngiliz parlamentosunda bu hafta yapılması planlanan Brexit oylamalarını daha da zorlu hale getirdi. Theresa May hükümeti, AB ile varılan Brexit mutabakatlarını bu hafta parlamentoda oylamaya sunacak. Başta İşçi Partisi olmak üzere muhalefetin anlaşmayı reddetmesi bekleniyor. May'in kendi partisi Muhafazakârlar arasında da AB ile varılan anlaşmaya muhalefet edenler var. Mahkeme kararının ardından, Brexit karşıtları ikinci bir referandum için umutlanmış durumda. (Dış Haberler)