Sarı Yelekler sokakta: Yüzlerce gözaltı ve tutuklama!

Fransa’da ‘Sarı Yelekler’ eylemlerinde dördüncü hafta geride kaldı. Eylemleri batırmak isteyen Fransa hükümeti ise geniş güvenlik önlemleri aldı. Paris'in en lüks caddesi kabul edilen Şanzelize'de esnaf, iş yerlerinin vitrin ve girişlerini metal ve tahta plakalarla kapattı. Yüzlerce eylemci gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da hükümetin akaryakıt fiyatlarına getirdiği zamlarla başlayan ardından hükümet karşıtı protestolara dönüşen 'Sarı Yelekler', bugün başkent Paris ve ülke genelinde sokağa çıktı. Gösteriler dördüncü haftaya girmesine ithafen sosyal medyada 'dördüncü perde' olarak adlandırılıyor. Bugün yaşanan gösterilerde yüzlerce kişi gözaltına alındı ve en az 30 kişi yaralandı.

Cuma günü Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, son üç haftadır yaşanan gösterileri "canavar" olarak yorumlamış ve cumartesi günündeki gösterilere katılacaklar arasında şiddet yanlısı aşırıcıların bulunacağını iddia etmişti.

Cumartesi gününün ilk saatlerinde Paris’te polis hareketliliği had safhaya ulaştı. Emniyet güçleri, Champs-Élysées'nin yanı sıra protestoların diğer bir adresi olarak gösterilen Elysee Sarayı yakınında da önlem aldı. Bir çok caddede eylemciler barikatları aşarak Elysee Meydanı'na yürümeye başladı.

Paris'te Sarı Yelekler'in düzenlediği protestoya güvenlik güçleri biber gazıyla saldırdı. Burada 800'e yakın kişi gözaltına alındı. Fransa Başbakanı Edouard Phillipe'in 211 kişi olarak açıkladığı tutuklu sayısı, ilerleyen saatlerde 272'ye yükseldi.

Öte yandan ünlü markalara ev sahipliği yapan bulvar üzerindeki mağazaların, bankaların ve bazı restoranların cam ile kapılarını tahtalar ve tel örgülerle kapladığı görüldü. Sarı Yelekler eylemine engellemek isteyen hükümetin talimatıyla 36 metro istasyonu kapatıldı. 8 bini Paris’te olmak üzere yaklaşık 89 bin güvenlik görevlisi ise görev yapıyor. Champs Elysées Meydan'ında eylemciler "Macron istifa", "Koyun değiliz" şeklinde sloganlar atıyor.

'HAKLARIMIZI İSTİYORUZ'

Euronews’e konuşan bir ‘Sarı Yelekler’ sözcüsü de, eylemlerin artık benzin zamlarıyla ilgili olmadığını ve yeni bir döneme girilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi. Yaklaşık 150 bin kişinin üye olduğu bir Facebook grubunun yöneticisi olan Leila, insanların adaletsizlik hissettiğini söyleyerek, Cumhurbaşkanının yetkilerinin artırıldığı “Beşinci Cumhuriyet” döneminin bittiğini ve yeni bir dönemin başlaması gerektiğini ifade etti.

Sarı Yeleklilerin eylemini Metin Yeğin görüntülediSarı Yeleklilerin eylemini Metin Yeğin görüntüledi

Fransa’da 1958’de Charles de Gaulle önderliğinde kabul edilen ve cumhurbaşkanına büyük yetkiler veren anayasa, ‘Beşinci Cumhuriyet’ olarak adlandırılıyor.

Leila, “Artık yetti. Özgürlüğümüze ve haklarımıza kavuşmak istiyoruz. Ellerimizde ve ayaklarımızdaki prangalardan sıkıldık” ifadelerini kullandı. (Dış Haberler)

Etiketler Paris eylem sarı yelek