Kıbrıs müzakerelerinin seyri BM’nin adımlarına bağlı

2018 yılının sonunda Kıbrıs diplomasisinde hareketli günler yaşanacak. BM Genel Sekreterinin Özel Görevlisi Jane Holl Lute 15-20 Aralık tarihleri arasında Kıbrıs'ı ziyaret edecek.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs için 2018 yılının son günleri hareketli geçecek. Yarım asırdan beri süren müzakere sürecinin kaderi önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler’in adada gerçekleştireceği temasların sonucuna bağlı olarak belirlenecek.

'İHTİLAF İÇİN NEDEN YOK'

Lute'nin Kıbrıs ziyareti yaklaşırken Rum hükümeti önemli mesajlar vermeye devam ediyor. Anastasiadis geçtiğimiz saatlerde 'Türkiye’nin kendisinin anladığı gibi değil, dünyada kabul edilen uluslararası hukukun uygulanmasının ihtiyacını anlaması gerektiğine' işaret ederek "Türkiye 44 yıldır devam eden Kıbrıs sorununa BM karar ve ilkeleri temelinde çözülmesine fırsat vermeli" dedi.

Anastasiadis, “Kıbrıs veya Yunanistan’ın Türkiye ile ihtilaf içinde bulunması için bir neden yok” dedi ve “perspektifi olan yaratıcı bir diyaloğun yeniden başlaması amacıyla” kendisinin Lute ile çalışmaya hazır olduğunu açıkladı.

Öte yandan Kıbrıs Haber Ajansı’na göre, BM Genel Sekreteri'nin Özel Görevlisi Jane Holl Lute’nin 15-20 Aralık tarihleri arasında adayı ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyaret öncesinde Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis 11 Aralık tarihinde Strasbourg’a gidecek ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) genel oturumda bir konuşma yapacak.

Anastasiadis, AP'de yapacağı konuşmanın ardından Avrupa Zirvesine katılmak amacıyla Belçika’ya hareket edecek. Anastasiadis’in 15 Aralık'ta adaya dönmesi bekleniyor. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da geçtiğimiz günlerde Lute’nin Aralık ayı sonlarında adaya beklendiğini açıklamıştı. Lute’nin temaslarından çıkacak sonuca göre Kıbrıs müzakerelerinin seyri berraklığa kavuşmuş olacak.