İki Yunan belediyesi arasında kayalık krizi!

Yunanistan'da kayalıklardan ibaret bir adada kurulan rüzgar enerjisi santrali iki belediyeyi birbirine düşürdü. Binlerce euroluk gelir için ikisi de ada üzerinde hak iddia eden belediyeler davalık oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’ın ıssız kayalıkları ve adacıkları, alternatif enerji kaynaklarının yarattığı gelir nedeniyle belediyeleri karşı karşıya getirdi. Attika bölgesinin güneydoğu ucundaki Lavreotiki Belediyesi ile Saronik Körfezi 'ndeki Hydra Adası'nın Belediyesi ıssız bir adacığın idari kontrolü için çekişiyor.

Büyük çekişmenin odağında, Aghios Georgios (San Giorgio) adacığında 2016 yılında pilot faaliyete geçen rüzgar enerjisi çiftliği bulunuyor. Bu çiftlik tam kapsamlı olarak hizmete girdiğinde, ilgili belediye gelirlerin bir kısmına sahip olacak. Tesis geçen yıl 940 bin euroluk bir gelir elde etti. Verginin bir kısmı ise şu an Lavreotiki Belediyesi tarafından toplanmış durumda.

Ancak Hydra Belediyesi de adacık üzerinde hak iddia ediyor. İçişleri Bakanlığı da nisan ayında, Hydra makamlarının 'özel bir ada olan Aghios Georgios'un 1843 yılından bu yana Hydra'nın yetkisi altında bulunduğu' tezini onayladı. Dün de Çevre Bakanlığı aynı yönde bir karar aldı.

Üç dava hâlâ devam ederken, Lavreotiki yetkilileri yeni bir dava açmaya hazırlanıyor. "İçişleri bakanlığı bize tezimizi savunmak için bize hiç şans vermedi” diyen belediye yetkilileri yoğun temas ve girişimlerini sürdürmekte kararlı görünüyor. Yeni karardan memnun olan Hydra Belediye Başkanı Giorgos Koukoudakis ise "Bize karşı bir adaletsizlik vardı. Adacık baştan beri Lavrio'ya ait değildi" dedi.