Bartholomeos'tan Çipras'a 'laiklik muhtırası'!

Yunanistan'da Çipras hükümetinin yeni anayasa planlarında kilise ile devlet arasına net bir ayrım çekme girişimi Fener Rum Patrikhanesi'nin tepkisini çekti. Patrik Bartholomeos Çipras'a bir mektup yazdı. Ancak Atina'da hemen her kesimin tepkisini çeken mektup 'muhtıra' olarak yorumlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos Yunanistan'da süren laiklik tartışmalarına müdahil oldu. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a 'uyarı' niteliğinde bir mektupla seslenen Bartholomeos, yapılması planlanan anayasa değişikliğinde 'Fener Rum Patrikhanesi'nin ekümenik statüsünün göz ardı edilmemesini' talep etti.

Mektupta 1928 yılında Yunanistan’da yapılan yasal düzenlemelere atıfta bulunuluyor ve Ekumenik Patrikhane'nin Yunanistan’daki rolünün anayasal güvence altına alınmış olduğu iddiasına yer veriliyor. Patrik Bartholomeos, Yunanistan Anayasası'nın iktidardaki Syriza'nın öngördüğü şekilde değiştirilmesinin 'Ekumenik kilisenin Yunanistan'la bağlarında onarılamayacak bir hasara yol açabileceğini' belirtiyor. Bartholomeos mektupta Çipras’a kendi kilisesinin 'Yunanistan Ortodoksluğunun ana kilisesi' olduğunu hatırlatarak, Fener'i ülkede son günlerde gündemde olan hükümet-kilise ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi tartışmasına müdahil etmiş de oldu.

Bartholomeos’un mektubu Atina kulislerinde 'muhtıra' olarak yorumlandı. Sol çevreler ise yabancı bir ülke topraklarında bulunan dini bir otoritenin Yunanistan'ın içişlerine karıştığı yorumunu yaptı. Fener Kilisesi'nin uyarıları, bağımsız Yunanistan Kilisesi kulvarlarında da olumlu yankı bulmadı. Bartholemos’un uyarıları Yunanistan’daki üç kritik seçim süreci öncesinde gündeme gelirken, verilen yeni mesajların muhafazakâr ve milliyetçi partilerin tezlerini desteklediği yorumları da yapıldı.

Öte yandan, Yunanistan basınına göre Fener Patriği Amerika Başpiskoposu Dimitrios'u azletmek için de düğmeye bastı. Buna göre Bartholomeos, geçtiğimiz günlerde basına kapalı olarak Cenevre’de gerçekleştirilen gizli toplantıda 90 yaşındaki Dimitrios'un istifasını talep etti. Dimitrios'a yapılan istifa baskıları ve onun makamına Toronto Piskoposu'nun aday gösterilmesinin ABD'deki Helen-Ortodoks cemaatte tepkilere neden olduğu belirtiliyor.