Katar'da Ortadoğu'nun ilk çıplak heykelleri sergileniyor

Katar'da Sidra hastanesinin kadın-çocuk sağlığı bölümünün önünde döllenmeden doğuma uzanan evreleri tasvir eden bir heykel dizisi sergileniyor. Heykellerin yaratıcısı Damien Hirst, "Bunlar, kültürel açıdan Ortadoğu'daki ilk çıplak heykeller, kamuoyuna açılmaları cesurca bir iş" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katar'ın Sidra Tıbbi Araştırmalar Merkezi'nin kadın-çocuk sağlığı bölümünün önüne, döllenmeden doğuma uzanan evreleri tasvir eden bir heykel dizisi yerleştirildi. İlkin 2013'te açılmış olan bu heykel dizisi tepkiler üzerine hemen örtüye sarılıp kaldırılmıştı. 5 yıl sonra tekrar açılan heykellerin yaratıcısı Damien Hirst, bunların Ortadoğu'daki ilk çıplak heykeller olduğunu belirtti.

Katar'ın başkenti Doha'da Sidra'ya gidenleri, 8 milyar dolara mal olan heykellerden oluşan bir açık hava enstalasyonu karşılıyor. 14 bronz parçadan oluşan dizi, 14 metre yüksekliğinde fetüsün döllenmesinden doğuma uzanan evrelerdeki bebeklerinin tasvirini içeriyor.

Heykeltraş Damien Hirst, Ekim 2013'te ilk açılışı yapıldığında eserler hakkında, "Bunlar, kültürel açıdan Ortadoğu'daki ilk çıplak heykeller, kamuoyuna açılmaları cesurca bir iş" demişti.

AÇILIŞINDA KURAN'DAN AYETLER OKUNDU 

2013 tarihinde hastanenin inşaatından korumak bahanesiyle alelacele örtüye sarılmış heykellerin yeniden açılışında, bu kez bir erkek çocuğuna Kuran'dan ayetler okutuldu.

'HERKESİN ANLAMASINI BEKLEMİYORUZ'

Katar Emirliği, bu sefer tepkilere direneceğinin sinyallerini verdi. Sanat eserlerinin asıl sahibi olan hükümet destekli Katar Vakfı'nın sanat uzmanlarından Leyla İbrahim Baça, "Herkesin beğenmesini beklemiyoruz. Herkesin anlamasını beklemiyoruz. Oradalar ki tartışma yaratsınlar, düşünmeye sevk etsinler" dedi. Baça, "Bizce Sidra'nın misyonunu, yani kadın ve çocukların sağlığıyla ilgilenmeyi çok iyi yansıtıyorlar. Yerleri mükemmel. Pek çok insan tarafından fotoğraflanıyorlar. Giderek ikonik bir hal alıyorlar" değerlendirmesini yaptı. (Kaynak: Sputnik)