Reuters: Kaşıkçı sonrası onlarca kuzeni Prens Muhammed'e sırt çevirdi, yeni veliaht adayı belli

Suudi kraliyet sarayına yakın kaynaklar, onlarca kuzeni ile prensin Suudi veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın kral olmasını istemediğini söyledi. İddiaya göre, yeni veliahtın ismi belli ama kral ölmeden harekete geçilmeyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesi sonrasında, Suudi kraliyet ailesinin birçok üyesinin veliaht prens Muhammed bin Selman'a sırt çevirdiği iddia edildi. Reuters ajansının Kraliyet sarayına yakın üç Suudi kaynağa dayandırdığı habere göre, Suud ailesinden onlarca prens ve kuzeni, Prens Muhammed'in kral olmasını istemiyor. Kraliyet ailesi üyelerinin, Kral Selman'ın kardeşi ve Prens'in amcası olan, yaklaşık 40 yıl içişleri bakanlığı görevinde bulunmuş Prens Ahmed'in kral olmasını istediği öne sürülüyor.

'KRAL'IN ÖLÜMÜNDEN SONRA...'

Haberde, kraliyet ailesinin 82 yaşındaki Kral Selman hayattayken harekete geçmeyi düşünmediği belirtildi. Aile üyelerinin, Selman'ın oğluna tam destek verdiğini düşündüğü ancak kralın ölümünden sonra, 76 yaşındaki kardeşi Prens Ahmed bin Abdülaziz'in tahta çıkması ihtimalini değerlendirdiği iddia ediliyor.

'ABD DE DESTEK VERİYOR'

Suudi kaynaklardan biri, Kral Selman hayattaki tek kardeşi olan Prens Ahmed'in aile üyelerinin, ülkedeki güvenlik birimlerinin ve bazı Batılı güçlerin desteğini alacağını da öne sürdü. Reuters'a konuşan kaynaklar, ABD'nin böyle bir değişime destek verebileceğini iddia etti. Buna göre, üst düzey ABD'li yetkililer son haftalarda Suudi danışmanlarla yaptıkları görüşmelerde Prens Ahmed'in desteklenebileceği mesajını verdi. Kaynaklar, Prens Ahmed'in Prens Muhammed tarafından başlatılan sosyal veya ekonomik reformları değiştirmeyeceğini ve mevcut askeri anlaşmaları devam ettireceğini ekledi.

PRENS MUHAMMED'E KARŞI ÇIKMIŞTI

Prens Ahmed, Suudi Arabistan veliaht prensini tayin etmekten sorumlu Sadakat Konseyi'nde Prens Muhammed'in veliaht olarak belirlenmesine karşı çıkan üç üyeden biriydi.

SUUDİ TAHTININ VELİAHTI NASIL BELİRLENİYOR?

Suudi kraliyet ailesinde yüzlerce prens bulunuyor. Tipik Avrupa monarşilerinin aksine taht babadan en yaşlı oğluna geçmiyor. Bunun yerine, kral ve ailenin her kolundan üst düzey üyeler, liderliğe en uygun kişiyi veliaht olarak belirliyor.

Kendisini Batı nezdinde radikal İslam'la savaşan bir reformcu olarak sunan Prens Muhammed ise önce 2017'de dönemin veliaht prensi Muhammed bin Nayif'i, ardından da Prens Miteb bin Abdullah'ı devre dışı bırakmıştı. Prens Muhammed'in ı dönemden bu yana yolsuzluk suçlamalarıyla onlarca üst düzey prens ve iş adamı üzerinde baskı kurmuştu.

'BEYAZ SARAY HAZIR DEĞİL'

Reuters'ın temas kurduğu bir ABD'li yetkili ise Beyaz Saray'ın, Kongre baskısına ve CIA değerlendirmesine rağmen Prens Muhammed'le arasına mesafe koymaya hazır olmadığını söyledi. Yetkili, Kral Selman'ın dün Şura Konseyi'nde yaptığı konuşmada oğluna destek verip Suudi yargısını övmesini de dikkate değer bulduklarını ekledi.

Ancak Reuters'a konuşan Suudi yetkililer, ABD'nin sadece Kaşıkçı cinayeti nedeniyle değil, Rusya'dan silah alma girişimi yüzünden de Prens Muhammed'den soğuduğunu savundu. (Dış Haberler)

'Prens Muhammed'in alternatifi sürgünden döndü''Prens Muhammed'in alternatifi sürgünden döndü'

Suudi Kralı'ndan veliaht prens ve yargıya destekSuudi Kralı'ndan veliaht prens ve yargıya destek