'Brezilya diktatörlük nedir, bilmiyor' sözlerine tepki

21 yıl cuntayla yönetilen Brezilya'da devlet başkanı seçilen aşırı sağcı Jair Bolsonaro, ülkenin 'askeri diktatörlüğün ne demek olduğunu bilmediğini' öne sürdü. Faşist lider tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1964-1985 arasında binlerce kişinin hayatına mal olan bir askeri diktatörlükle yönetilmiş Brezilya'da, yeni seçilen aşırı sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro "Brezilyalılar diktatörlüğün ne olduğunu hâlâ bilmiyor" dedi. Eski bir asker olan ve ülkedeki diktatörlük dönemine hayranlığını gizlemeyen Bolsonaro'nun bu sözleri tepki çekti.

'MACARİSTAN BİLİYOR, BREZİLYA BİLMİYOR...'

Bolsonaro bu sözleri, demokrasi karşıtı politikalarıyla eleştirilen sağcı ve göçmen karşıtı Macaristan Başbakanı Viktor Orban'la bir telefon görüşmesi sonrasında yaptı. Brezilya'nın yeni lideri, "Macaristan geçmişte komünizmden çekmiş bir ülke. Diktatörlüğün ne olduğunu bilen bir halk. Brezilya halkı diktatörlüğün ne olduğunu hâlâ bilmiyor, bu insanlardan çekmek ne demek bilmiyorlar" dedi.

'ŞÜPHE DUYAN TARİHE BAKSIN, YETER'

Bolsonaro'nın açıklamaları tepki çekti. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Amerika bölümünün direktörü José Miguel Vivanco, Bolsonaro'nun 'soğuk savaş taktikleri'ni benimsediğini söyleyerek, "Brezilya'nın askeri yönetimden neler çektiğinden şüphe duyanların, o rejimin çirkin, sistematik ve yaygın insan hakları ihlallerini hatırlaması yeter" dedi.

'ARJANTİN'DE BU SÖZLERİ SÖYLEYEMEZDİ'

Brezilya'da diktatörlükle mücadele eden silahlı bir solcu gruba üye olmuş gazeteci Cid Benjamin ise bu sözleri 'yeni bir aptallık' diye niteledi. Benjamin, Brezilya'da çıkarılan af yasası yüzünden diktatörlük döneminde insan hakları ihlallerinin yargı önünde sorgulanmadığına dikkat çekerek, "Arjantin'de diktatörlüğü savunan birisinin başkan seçilmesi imkânsız olurdu" dedi.

1 Ocak'ta yemin ederek görev başına gelmesi beklenen Bolsonaro, üç eski askeri bakan olarak atamış durumda. (Dış Haberler)