Trump yönetiminde Kaşıkçı istifası

Cemal Kaşıkçı cinayeti, Suudi Arabistan'la ittifakını sürdürmek isteyen Donald Trump'ın yönetiminde çatlak yarattı. New York Times, ABD'nin yönetiminin Suudi Arabistan'la ilişkilerini belirleyen politikalarından sorumlu Kirsten Fontenrose'un istifa ettiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesine nasıl bir yanıt vereceğini belirlemeye çalışan ABD yönetiminde görüş ayrılıkları yaşanıyor. Başkan Donald Trump'ın Ortadoğu politikası için kilit bir müttefik olarak gördüğü Suudi veliaht prensi Muhammed bin Selman'ı 'korumaya' çalıştığı belirtilirken, Trump yönetiminin Suudi Arabistan'la ilişkilerini belirleyen politikaların yapımından sorumlu Kirsten Fontenrose'un istifa ettiği ortaya çıktı.

New York Times gazetesi, iki kaynağa dayandırdığı haberde, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin İran-Körfez Bölgesi Direktörü Fontenrose'un cuma akşamı görevini bıraktığını yazdı. Haberde, Fontenrose'un Washington'ın 17 Suudi isme Kaşıkçı cinayeti nedeniyle getirdiği yaptırımların belirlenmesinde en önemli yetkililerden biri olduğu ve yakın zamanda Riyad'da temaslarda bulunduğu belirtildi. Habere göre istifa kararının sebebinin henüz net değil ancak Fontenrose'un Riyad dönüşünde Ulusal Güvenlik Konseyi'ndeki üstleriyle tartıştığı ve istifa kararının da bu tartışmalar sonucunda alınmış olabileceği öne sürülüyor.

Fontenrose'un cinayet nedeniyle Suudilere sert yaptırımlar getirilmesini savunduğu ve özellikle Prens Muhammed'in başdanışmanı Suud el Kahtani'nin yaptırım listesine eklenmesinde ısrar eden kişi olduğu belirtiliyor. Kahtani, Suudi Arabistan'ın muhaliflere yönelik sosyal medya operasyonlarını da yürüten isim olarak tanınıyor. (Dış Haberler)