İsrailli bakana heykelli protesto: Aynaya bak!

İsrail'de 'vatansever' bulunmayan sanatçılara devlet desteğinin kesilmesi gündemde. Bir sanatçı, bu yoruma açık yasa nedeniyle Kültür Bakanı Miri Regev'i bir heykelle özeleştiri yapmaya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrailli sanatçı Itay Zalait, 'vatansever sayılmayan sanat kurumlarına devlet yardımın kesme' planı nedeniyle Kültür Bakanı Miri Regev'i protesto etti. Zalait, Bakan Regev'i, Tel Aviv'in merkezindeki Habima Meydanı'nda, beyaz bir elbise içinde aynada kendi yansımasına bakarken heykelleştirdi.

Regev'in hazırladığı yasa, İsrail'de 'devletin ilkeleri ile çelişen', ülkenin 'Yahudi ve demokratik bir devlet' olarak varlığını reddeden, 'şiddet ve teörü teşvik eden' ve 'İsrail'in ulusal sembollerini küçümseyen' sanat girişimlerini hedef alıyor. Yasa, bu bağlamda 'vatansever' addedilmeyen sanat kurumları ile projelere desteğin kesilmesini öngörüyor.

Böylesine yoruma açık bir yasa tasarısı hazırlanması ifade özgürlüğü açısından İsrail kamuoyunun sol kesimlerinden tepki çekerken, Zalait Regev'i özeleştiriye çağıran heykeli hakkındaki demecinde diğer sanatçılara da çağrıda bulundu. Sanatçıların müzelerden çıkıp eserlerini doğrudan halka ulaştırması gerektiğini söyleyen Zalait, "Bu bizim savaşımız ve bu savaşı birkaç yıl sonra verip veremeyeceğimizi bilmiyoruz" diye konuştu.

Bakan Regev ise aynaya bakan heykeli konusunda, "Asıl özeleştiriyi yapması gereken, sanat dünyası" dedi. (Dış Haberler)