Çipras kilise ile anlaştı: Laikliğe gölge düşüren imza

Yunanistan'da devletin geçmişte kilisenin taşınmazlarına el koyduğunu kabul eden anlaşmanın imzalanması Başbakan Çipras'a 'laiklik' konusunda tepki çekmesine neden oldu.

Google Haberlere Abone ol

ATİNA - Yunanistan Başbakanlık Sarayı dün Yunanistan Kilisesi’nin  Başpiskopos'u İeronimos’u ağırladı. Başbakan Aleksis Çipras ile bir araya gelen İeronimos tarihi bir anlaşmaya imza attı.

Yeni anlaşmaya göre Yunanistan devleti eski dönemlerde kiliseden taşınmaz mülk elde etmiş olduğunu kayıt altına aldırdı. Bu işlem karşılığında Yunanistan devleti kilise mensuplarının maaşlarını ödeme yükümlülüğünü üslendi. Yeni anlaşmaya göre bundan böyle Kilise mensupları “devlet memuru” statüsünde olmayacak. Ancak maaşlarının karşılığı olarak hükümet her sene kilise bütçesine katkıda bulunacak.

Yeni anlaşma kameralar önünde gerek Çipras gerekse Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nin lideri tarafından “tarihi” olarak nitelendirildi. Kilise ve hükümet kaynakları yeni anlaşma ile yıllardan beri sürüncemede olan kilise-hükümet ilişkilerinin artık 'rayına oturtulmuş olduğu' görüşünü öne çıkarıyor.

MERKEZ SAĞ ANLAŞMAYI SELAMLADI

Yunanistan’da ana muhalefet partisi konumunda olan Yeni Demokrasi hükümetin kilise ile varmış olduğu anlaşmayı selamladı. Yeni Demokrasi yeni anlaşmayı “gecikmiş” olarak nitelerken bu yöndeki ilk adımların kendi hükümeti döneminde atılmış olduğu vurgusunda bulundu.

ÇİPRAS’IN GERİ ADIMI ANLAŞMAYI GETİRDİ

Syriza ve Yeni Demokrasi’nin aksine Yunanistanlı uzmanlar ve muhalefet partileri yeni anlaşmanın Başbakan Çipras’ın çok önemli bir konuda geri adım atmasından sonra gündeme geldiği yorumunda bulunuyor. PASOK’un devamı niteliğinde olan sol ittifak Kinal, anlaşma ile Çipras’ın devletin dini açıdan tarafsızlığı noktasında geri adım atmış olduğunu vurguluyor. Bu bağlamda Syriza’nın önceki dönemde öne çıkardığı “laiklik ilkesi anayasal güvenceye kavuşturulsun” ilkesi gölgelenmiş oldu.

Kinal’ın görüşüne Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de katılıyor. KKE’ye göre Yunanistan için öncelik arz eden konu din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması. Oysa yeni anlaşma ile bu hedefin aksi yönünde adımlar atılmış oluyor. Çipras ve İeronimos buluşmasını değerlendiren uzmanlar da yaklaşan üç seçim öncesinde (yerel seçimler, AP seçimleri ve genel seçimler) Syriza’nın laiklik meselesinde geri adım atmak zorunda kaldığı görüşü üzerine yoğunlaşıyor.