Amerikan enerji devinden Kıbrıs'ta yeni hamle

Doğu Akdeniz’de gerilimin hâkim olduğu bir dönemde, Amerikan enerji devi Exxon Mobil Kıbrıslı Rumlarla birlikte Doğu Akdeniz'de yeniden doğalgaz ve petrol arayacak. Exxon Mobil’in 10. parselde gerçekleştireceği araştırmalara destek verecek olan dört gemi Limasol Limanı’na demirledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e doğalgaz ve petrol araştırmaları için gönderdiği Barbaros Hayrettin Paşa ve Fatih gündemdeyken, Kıbrıs Rum tarafı ABD’li büyük bir enerji devi ile doğalgaz konusunda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Amerikan Exxon Mobil şirketi önümüzdeki haftalarda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 10. parselinde çalışmalarına başlayacak. Şirket halihazırda yeni araştırmalar için tüm ön hazırlıklarını gerçekleştirmiş durumda.

GEMİLER HAZIR

Exxon Mobil’in 10. parselde gerçekleştireceği araştırmalara destek verecek olan dört gemi Limasol Limanı’na demirledi. Exxon Mobil yeni araştırmaları iki Kıbrıslı şirket ile beraber gerçekleştirecek. Çalışmaların başlamasından evvel Limasol’da bulunan dört gemi kazı sahasında tatbikat gerçekleştirecek.

Kıbrıs Radyo Televizyon Kurumu, kazı çalışmasını gerçekleştirecek olan Exxon Mobil’e ait platformun 10. parsele 15 Kasım’da varmasının öngörüldüğü bilgisini geçiyor. Platformun çalışmalarda evvel Kıbrıs’a uğrayıp uğrayamayacağı ise şimdilik net değil.

Exxon Mobil bölgede hâkim olan yüksek tansiyona ve gerilime rağmen 10. parseldeki çalışmaların öngörüldüğü şekilde gerçekleştirileceği mesajını veriyor.  Kıbrıs Rum tarafında da yeni kazı öncesinde ümitli bir bekleyiş söz konusu. Yeni kazının eldeki verileri teyit etmesi halinde Kıbrıs çok önemli bir doğal gaz rezervine sahip olacak.

GERİLİM YÜKSEK

Exxon Mobil’in Kıbrıs açıklarında başlatacağı kazı çalışmaları Doğu Akdeniz’de gerilimin hâkim olduğu bir döneme denk geliyor.  Türkiye kendisinin hak iddia ettiği parsellerde başka devletlere ait unsurların çalışmalarına izin vermeyeceğini ilan etmiş durumda.  Rum tarafı ise Türkiye’nin uyarılarına rağmen kendisinin belirlediği yol haritası ile enerji konusunda mesafe kat etmeye kararlı gözüküyor.  Exxon Mobil’in kazıları Doğu Akdeniz’de Fatih gemisinin Türkiye adına ayrı kazı çalışmaları başlattığı bir döneme denk geliyor.