Franco'nun mezarına barış güvercini çizdi

İspanyol sanatçı, Franco'nun mezarına barış güvercini çizdi. Ülkede Franco'nun mezarının taşınması tartışılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da Galiçyalı sanatçı Enrique Tenreiro İspanya'yı kırk yıl boyunca yönetmiş olan Francisco Franco'nun anıt mezarının üstüne kırmızı boyayla barış güvercini çizdi ve mezar taşının üstüne "özgürlük için" yazdı. Enrique Tenreiro'nun, gözaltına alındığı sırada "Bütün İspanyolların uzlaşması için" şeklinde bağırdığı duyuldu.

Sosyalist başbakan Pedro Sanchez anıt mezarı "İspanyolları bölen sembol" olarak tanımlamıştı. Geçen ay Bakanlar Kurulu Franco'nun kemiklerinin Madrid yakınlarındaki Valle de los Caidos anıt mezarından çıkarılmasını mümkün kılan kararnameyi kabul etmişti.

Başbakan Yardımcısı Carmen Calvo, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Kararname, diktatör Franco'nun kalıntılarının savaşın kurbanlarının yattığı yerden çıkarılmasına izin verecek" dedi.

'KURBANLAR İÇİN SAYGISIZLIK'

Franco'nun mezarının, "Valle de los Caidos"da bulunmasının, oraya gömülü kurbanlar için saygısızlık olduğunu' kaydeden Calvo, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bunu yapmayı istiyoruz çünkü ülkemizde tarihi hafıza açısından yapılacak çok şey olduğunu düşünüyoruz. Kendimizi karşılaştırmayı sevdiğimiz uluslararası alanda 40 yıldır böylesine bir durumu sürdüren tek bir demokrasi yok. Demokrasi ve Franco'nun anısına yapılan bir mezar birbiriyle bağdaşmıyor."

Ailesi ise Franco'nun cenazesinin Madrid'in merkezinde turistlerin de uğrak yeri olan La Almudena katedraline taşınmasını talep etmişti. (DIŞ HABERLER)