Arnavutluk'ta Yunan gencin vurulması kriz yarattı

Arnavutluk'ta bir Yunan gencin polis kurşunuyla öldürülmesi gerilime sebep oldu.

Google Haberlere Abone ol

ATİNA - Arnavutluk vatandaşı bir Yunan'ın polis kurşunları ile hayatını kaybetmesi Yunanistan-Arnavutluk ilişkilerinde gerginliğe neden oluyor. Konstandinos Katsifas’ın ölümü sonrasında Atina’da Arnavut vatandaşlar ve şirketler milliyetçi grupların hedefi haline geldi.

Yunanistan medyasına yansıyan son bilgilere göre Katsifa Arnavutluk’un Argirokastro bölgesinde polis ile yaşadığı bir gerginlik neticesinde polis kurşunları ile hayatını kaybetti. Bu gelişme Tiran-Atina hattındaki ilişkilerde gerilime sebep oldu. Katsifas’ın ölüm haberinin duyulması üzerine Yunanistan’ın başkentinde Arnavut vatandaşlar ile milliyetçi gruplar arasında çatışmalar yaşanmaya başlandı. Aynı şekilde geçtiğimiz saatlerde Arnavut bir turizm şirketi milliyetçi grupların saldırısına maruz kaldı.

Aynı şekilde Arnavutluk’ta da Yunanistan karşıtı hareketler başladı. İskenderbey-Tiran Partizan futbol müsabakasında taraftarlar ırkçı içerikli, “bir Yunan öldü, bir kökü belli olmayan şahıs eksildi” ifadesinin yer aldığı bir pankart açtı. Atina’daki olayların daha fazla büyümemesi için Yunanistan polisi alarma geçerken ülke genelinde özel güvenlik önlemleri alıyor.

HELEN MİLLİYETÇİLERİNİN ARNAVUTLUK'TAKİ FAALİYETLERİ

Yunanistan’da sol çizgide iktidara yakın yayın yapan medya kuruluşları polis kurşunları ile hayatını kaybeden Katsifas’ın aşırı sağ milliyetçi odaklarla bağlantıları üzerinde duruyor.

“To Kouti tis Pandoras” gibi alternatif medya kuruluşları Katsifas’ın Arnavutluk’un Kuzey Epir bölgesinin Yunanistan’a bağlanması için faaliyet gösteren “Mavi” isimli örgüte üye olduğu bilgisini geçiyor.

Söz konusu örgüt İkinci Dünya Savaşı döneminde faaliyet göstermiş, savaş sonrasındaysa aktif faaliyetini askıya alıp dağılmıştı. Ancak aşırı milliyetçi örgüt Soğuk Savaş döneminin sonlarına doğru tekrar faaliyete geçip örgütlenmeye başlamıştı. “Mavi” geçmişte Arnavutluk ve Yunanistan topraklarında şiddet eylemleri gerçekleştirmişti.

GERGİNLİK MAKEDONYA ANLAŞMASINI DA GÖLGELEDİ

Yunanistan-Arnavutluk hattındaki gerilim Atina’nın Üsküp ile vardığı ve geçtiğimiz günlerde Makedonya Parlamentosu’nda onaylanan isim anlaşmasının hemen ardından gündeme geldi.

Katsifas’ın hayatını kaybetmesinden birkaç gün önce, Makedonyalı Arnavutlar isim anlaşması için bazı rezervleri öne çıkarmış ve hükümetten Arnavut dilini resmi dil olarak tanımasını talep etmişlerdi.