Romalılar 'Yeter' dedi: Çöpte boğuluyoruz!

Son dönemde toplanmayan çöpler, kente inen yaban domuzları ve yanan otobüslerle gündemde olan Roma'da halk belediyeye isyan etti. 'Romalılar yeter diyor' sloganıyla binlerce kişi belediye başkanını istifaya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yanan otobüsler, çöken yollar, toplanmayan çöpler, sokaklarda gezen yaban domuzları... İtalya'nın başkenti Roma son yıllarda 'şanına yakışmayan' türden haberlerle gündeme gelirken, binlerce kişi 'kentin çürümesinin' durdurulması için sokaktaydı. Binlerce kişi, Rönesans döneminde Michelangelo tarafından tasarlanan meydandaki belediye binasının önünde toplanarak, Haziran 2016'da 'kenti kyrtarma' vaadiyle seçilen 5 Yıldız Hareketi üyesi Belediye Başkanı Virginia Raggi'yi istifa çağırdı.

ROMA'DA NE OLUYOR?

Roma'da çöp toplayıcılarının greve gitmesi nedeniyle sokaklar çöp içindeyken, kentte en az iki defa çöp yığınlarının arasında dolaşan yaban domuzları görüntülendi. Bu yılın başından bu yana 20'den fazla belediye otobüsü bakımsızlık nedeniyle alev aldı; geçen hafta bir metro durağındaki asansörün bozulması sonucu 20 Rus futbol taraftarı yaralandı.

Son olarak 16 yaşındaki bir kız çocuğun cansız bedeninin uyuşturucu satıcıları tarafından terk edilmiş bir binaya bırakılmış halde bulunması bardağı taşırdı.

'KENT FARE, TİLKİ, YABAN DOMUZU VE ÇÖPLE DOLU'

'Roma yeter diyor' sloganıyla sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen gösteride de işte bu sorunlar protesto edildi. Göstericilerden Marita Monaco Reuters'a demecinde "Buradayız çünkü Romalılar daha iyisini hak ediyor, çünkü Roma geçmişte görmediği kadar büyük bir ilgisizlikle karşı karşıya. Çürüyen bir kent. Artık kural veya toplumsal birliktelik kalmadı" dedi.

Salvatore Golino ise "Roma açık bir kanalizasyon haline geldi. Bir skandal... Fare, tilki, yaban domuzu ve çöple dolu. Çöpte boğuluyoruz ve artık dayanamıyoruz" tepkisini gösterdi.

'ÖNCEKİ BELEDİYELER SORUMLU'

İstifası talep edilen belediye başkanı Raggi ise bugüne dek hedefi olduğu eleştirilere, hep kendisinden önceki belediyelerin kötü yönetimine dikkat çekti. Raggi, Roma'nın zorlu sorunlarını aşmak için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu da savundu. (Dış Haberler)