İskoçya'da kadınlar grevde: Eşit işe eşit ücret!

İskoçya’daki Glasgow şehrinde çalışan 8 bin belediye işçisi kadın "eşit işe eşit ücret" talebiyle ülkede greve çıktı. İki gün sürecek olan grevin ülkenin gördüğü en büyük grevlerden biri olduğu söyleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İskoçya’nın  Glasgow şehrinde belediye bünyesinde çalışan kadın işçiler, erkeklerle aynı işleri yapmalarına rağmen eşit ücret almadıkları gerekçesiyle 2 gün sürecek greve başladı. Belediye ile görüşmelerinde sonuç alamayan 8 bin kadın işçi, “eşit işe eşit ücret” talebi ile İngiltere’nin en büyük iki sendikası GMB ve UNISON sendikalarının öncülüğünde salı günü başladıkları greve çarşamba günü de devam edecek.

Genellikle okul ve kreşlerde temizlik, yemekhane, bakım hizmetleri gibi görevlerde çalışan kadınlar ve diğer belediye çalışanları belediyenin uzun yıllardır sürdürdüğü eşit ücret sorununu çözmesi için mücadele ediyorlardı.

UNISON ve GMB SENDİKALARI: ARTIK YETER

Bu yılın başında, bütün mahkeme sonuçları kadınları destekledikten sonra, belediye, geçmişte yaşanan adaletsizlik için bir anlaşma sözü vermişti. Fakat aradan geçen 10 ay ve yapılan 20’ye aşkın toplantıya rağmen belediyenin herhangi bir adım atmadığını belirten UNISON ve GMB sendikası “Artık Yeter” deyip grev kararı aldı.

Ekmek ve Gül'den Sarya Tunç'un haberinde, grevin 1970’lerde Ford makinistlerinin gerçekleştirdiği grevden sonra endüstrideki en büyük grev olacağı da belirtiliyor.