Kaşıkçı'ya rağmen 50 milyar dolarlık yatırım topladılar

Suudi Arabistan yönetiminin uzun zamandır planladığı uluslararası yatırım konferansı, gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkındaki yanıtsız soruların gölgesinde başladı. Batılı şirketlerin boykotuna rağmen, konferansta 50 milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı cinayetinin yanıtsız sorularının gölgesinde düzenlenen uluslararası yatırım konferansında 50 milyar doları aşkın yatırım çekmeyi başardı. Uluslararası baskıya ve çok sayıda önde gelen siyasetçi, şirket ile yatırımcının konferanstan çekilmesine rağmen ulaşılan bu miktar, ülkenin risklere rağmen hâlâ yatırım çekebilme gücünün göstergesi olarak yorumlandı.

Riyad'ın bugün petrol ve doğalgazın yanı sıra sanayi ve altyapı sektörlerinde 25 anlaşma imzaladığı, toplam rakamın 50 milyar doları bulduğu belirtildi. Anlaşma imzalanan şirketler arasında Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton ve Baker Hughes bulunuyor.

Batılı şirketlerin boykotu nedeniyle birçok koltuk boş kalmış durumda..

Dünyanın en büyük ham petrol rezervlerine ve günlük üretimine sahip olan ulusal Saudi Aramco şirketi, toplamda 34 milyar dolar değerinde 15 protokol imzaladığını duyurdu. Fransız petrol şirketi Total'in CEO'su Patrick Pouyanné ise Saudi Aramco ile ortak projeler açıklayacaklarını söyledi.

'Çöldeki Davos' diye anılan ve veliaht prens Muhammed bin Selman'ın ekonomik teform projesi için büyük önem atfettiği bilinen konferans, Kaşıkçı cinayeti sonrası Batılı siyasetçiler ve şirketler tarafından boykot edilmişti. Ancak Asyalı şirketler konferanstan çekilmezken, Batı boykotunun Suudi Arabistan ekonomisinde olumsuz etki yaratmayacağı belirtiliyor. (Dış Haberler)