Yunanistan'ın eski Savunma Bakanı hapis cezasıyla karşı karşıya

Yunanistan’da PASOK hükümetlerinde Milli Savunma Bakanlığı görevini yürüten Yiannos Papantoniou tarihi bir hapis cezasıyla karşı karşıya. Papantoniou ve eşi yolsuzluk suçlamaları nedeniyle uzun süreli hapis cezasına çarptırılabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yolsuzlukla mücadelede görev alan Yunanistanlı savcılar, eski Savunma Bakanı ve eşinin 2.8 milyon İsviçre Frangı tutarındaki bir meblağı, yetkili mercilerden saklı tuttuğu iddiasını gündeme taşıyor. Savcılara göre bu para yasa dışı yollardan, Yunanistan’ın elde ettiği modern silah ve askeri donanımlardan elde edilen rüşvetler yoluyla Papantoniou ailesinin hesaplarına yattı.

İlgili araştırmaları yürüten savcılara göre Papantoniou siyasi pozisyonundan faydalanıp Deniz Kuvvetleri'ndeki modernizasyon çalışmaları için belirli şirketlerin önünü açtı. Bu modernizasyon çalışmaları 2003 döneminde altı firkateyn için gündeme gelmişti. Savcılara göre Papantoniou bu çalışmalar için yüklenici firmadan büyük miktarlarda rüşvet aldı. Bu büyük meblağlar yurt dışındaki bankalar aracılığı ile Papantoniou ailesine teslim edildi. Savcılar şu ana dek bu yasa dışı işlemler için kullanılan 7 adet ana hesaba ve 35 adet alt hesaba ulaştı.

PAPANTONIOU SAVUNMA YAPACAK

Eski Milli Savunma Bakanı önümüzdeki saatlerde Yunanistan yargısı nezdinde kendi savunmasını sunacak. Bugüne dek hakkındaki tüm iddiaları reddeden Papantoniou, daha önce yayınladığı bir açıklamada eski Savunma Bakanı savcılarını “yalan delil üretmek” ile itham etmişti.

Papantoniou ayrıca, iddianamede yer verilen 7 yurt dışı hesabı ile bir ilişkisi olmadığını da öne sürüyor.

YARGILANAN İKİNCİ SAVUNMA BAKANI

Papantoniou modern Yunanistan tarihinde yargı önüne çıkan "İkinci PASOK mensubu Savunma Bakanı" sıfatıyla anılıyor.

Önceki yıllarda büyük yolsuzluk suçlamalarıyla Papantoniou’nun eski mesai arkadaşı Akis Tzohatzopoulos yargı önüne çıkarılmış ve ağır bir cezaya çarptırılmıştı. Eski bakan ve eşi daha sonra sağlık sorunları ve yaşlılık gerekçeleri ile serbest bırakılmıştı.

YUNANİSTAN'IN KARA KUTUSU: SAVUNMA BAKANLIĞI 

Yunanistan yargısı son dönemde ülkenin yolsuzlukları açısından “kara kutu” muamelesi gören Savunma Bakanlığı’ndaki işlemlere ve yolsuzluk iddialarına odaklanmış durumda.

Türkiye ile yaşanan gerginlik nedeniyle Yunanistan uzun yıllardan beri Savunma Bakanlığı bütçelerine büyük önem veriyor ve ekonomik krize rağmen bu bakanlığın bütçeleri büyümeye devam ediyor. Savcılara ve kovuşturma makamlarına göre PASOK hükümetleri döneminde birçok siyasetçi Savunma Bakanlığı'nın bütçeleri kanalıyla yasa dışı yollardan kişisel hesaplarına yüklü miktarda meblağ kanalize etti.