Suudilerden yeni cinayet iddiası: Halıya sarıp çıkardılar

Suudi bir yetkili, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nasıl öldürüldüğüne dair yeni bir iddia ortaya attı. Yetkili, Türkiye'ye gelen 15 kişilik ekibin aslında Kaşıkçı'yı Riyad'a döndürmek istediğini ancak 'bağırmaya başlayınca yanlışlıkla öldürdüğünü' savundu. İddiaya göre ceset konsolosluktan halıya sarılarak çıkarıldı; Riyad'daki yönetimi kandırmak için de bir kişi Kaşıkçı'nın giysilerini giyip konsolosluğun arka kapısından çıkmış gibi yaptı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesi konusunda yeni bir iddiayı dolaşıma soktu. Reuters'a isim vermeden konuşan üst düzey bir Suudi hükümeti yetkilisi, Kaşıkçı'nın yanlışlıkla öldürüldüğünü, cesedin binadan halıya sarılarak çıkarıldığını öne sürdü.

Yetkili, Suudi Krallığı'nın muhalifleri müzakere ile, barışçıl yollardan ülkeye getirme yönünde bir talimatı olduğunu ve 15 kişilik ekibin de bu nedenle İstanbul'a geldiğini söyledi. Buna göre, Kaşıkçı binaya girdiğinde ekip onu ülkeye dönmeye ikna etmeye çalışacak, gerekirse İstanbul'da güvenli bir evde tutup Riyad'a dönmeyi hâlâ reddetmesi halinde onu serbest bırakacaktı. Fakat yetkiliye göre işler en baştan ters gitti; ekip talimatları aştı, kendisine uyuşturucu verilip kaçırılacağını anlayan Kaşıkçı bağırmaya başladı. Kaşıkçı, dışarıda kendisini bekleyen ve bir saat içinde çıkmazsa yetkililere haber verecek olan birisi olduğunu da söyledi.

'BANA NE YAPACAKSINIZ?' DİYE BAĞIRMIŞ

Buna göre, Kaşıkçı kendisiyle konuşan Mahir Abdülaziz Mutreb'e diplomatik normları ihlal ettiğini söyleyerek "Bana ne yapacaksınız? Beni kaçırmayı mı planlıyorsunuz?" dedi. Mutreb "Evet seni uyutacağız ve kaçıracağız" yanıtını verdi. Kaşıkçı sesini yükseltince ekip panikledi, bağırmaması için ağzı kapatıldı ancak 59  yaşındaki gazeteci boğularak öldü.

'HALIYA SARILDI, İSTANBUL'DA BİR YEREL İŞBİRLİKÇİ YARDIM ETTİ'

Suudi yetkili, Kaşıkçı'nın cesedinin bir halıya sarılarak konsolosluk binasından bir araçla çıkarıldığını söyledi. Yetkiliye göre, cesedi de İstanbul'daki yerel bir işbirlikçiye verildi. Suudi yetkili, Kaşıkçı'nın işkence gördüğüne ve cesedinin parçalandığına dair Türk basınında yer alan haberlerin doğru olmadığını belirtti.

'KAŞIKÇI KILIĞINA GİREN KİŞİ BİNADAN ÇIKTI'

Yetkilinin bir diğer iddiası da, Suudi konsolosluğundan Mustafa Madani adlı yetkilinin Kaşıkçı'nın kıyafetlerini giyip güneş gözlüklerini ve Apple saatini taktığı, bu şekilde gazeteciyi konsolosluktan çıkmış gibi gösterdikten sonra kıyafetleri Sultanahmet'te çöpe attığı yönünde. Buna göre, konsolosluktaki ekip bu görüntüleri kanıt göstererek Riyad'daki yönetime Kaşıkçı'nın konsolosluktan çıktığı yönünde yanlış bir rapor yazdı. Raporda, Kaşıkçı'nın Türk yetkilileri uyardığını duyunca onu serbest bıraktıkları ve yakalanmadan ülkeye döndükleri ifade ediliyordu. (Dış Haberler)