KYB'den KDP'ye: Müzakere kapımız açık

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde 30 Eylül'de yapılan seçimlerin ardından ihlalleri gerekçe göstererek sonuçları kabul etmeyebileceğini duyuran Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), sonuçlara itiraz etmedi. KYB, seçimin kazananı olan Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) müzakere sinyali verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki bölgesel parlamento seçimlerinden ikinci çıkan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) seçimin galibi Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) müzakere kapılarını açtı. KYB Sözcüsü Sadi Ahmed Pire seçim sonuçlarını kabul ettiklerini belirterek, "Yeni kabinenin kurulması için kapımız diyaloğa açık" dedi. Rudaw'ın aktardığına göre Pire, “Sorumluluk gereği yurttaşlarımızın çıkarlarını göz önünde bulundurarak açıklanan kesin seçim sonuçlarını kabul ediyoruz. Yeni hükümet kabinesinin oluşturulması için diyaloğa kapımız açıktır” ifadelerini kullandı.

KYB, 30 Eylül'de yapılan seçimlerin hemen sonrasında bazı bölgelerde ihlaller yapıldığını belirterek sonuçları kabul etmeyebileceğini duyurmuştu. Pire ise sonuçların açıklanması üzerine yaptığı açıklamada, seçimleri yenilemek için çok geç olduğunu ifade edip "Bunu bir sonraki seçimde düşünmek lazım. Bu sürecin geciktirilmesi sadece vatandaşlara zarar verir. Geçiş hükümeti işleri iyi bir şekilde yönetemez. Bu yüzden sorumluluk duygusuyla kamuoyu çıkarını göz önünde bulundurarak açıklanan kesin seçim sonuçlarını kabul ediyoruz" diye konuştu.

Kürdistan'da seçim sonuçları açıklandı: KDP kazandıKürdistan'da seçim sonuçları açıklandı: KDP kazandı

NE OLMUŞTU?

Yüksek Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, seçimleri iktidardaki KDP kazandı. KDP, 111 sandalyeli parlamentoda 45 sandalye kazandı. Bu sonuç, KDP'nin zaferi anlamına gelse de, çoğunluğu elde edemeyen partinin 21 sandalye kazanan KYB ile bir kez daha koalisyon kurması bekleniyor. En büyük muhalefet partisi olan Gorran (Değişim Hareketi) ise seçimlerde 12 sandalye kazandı. (Dış Haberler)