Sürgündeki Suudi prens: ABD, Selman gibi kolay yönlendirilebilen liderden vazgeçemez

Sürgündeki Suudi Prens Halid bin Farhan el Suud, gazeteci Cemal Kaşıkçı kaybolmasını nedeniyle ABD'yle ilişkilerin bozulmayacağını belirtti. El Suud, "ABD, Veliaht Prens Muhammed bin Selman gibi kolay etkilenebilen ve yönlendirilebilen bir liderden vazgeçemez" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da sürgünde yaşayan Suudi Prens Halid bin Farhan el Suud, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasından Veliaht Prens Selman'ı suçladı. Halid bin Farhan el Suud, "Suçu İstanbul Konsolosuna ve suça doğrudan iştirak eden 15 kişiye atabilirler. Bu yoldan Kral Selman ve Veliaht Prens bin Selman’ın suçlanmasını önlemeye çalışabilirler" dedi.

'KAŞIKÇI SİYASİ TEHLİKE ARZ ETMİYORDU'

Almanya'da yaşayan Suudi Prens Halid bin Farhan el Suud, Deutsche Welle verdiği söyleşide, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kaybolmasını değerlendirdi.

Öldürüldüğü iddia edilen Kaşıkçı'nın muhalif olarak gösterilmesine karşı çıktığını söyleyen Halid bin Farhan el Suud, "Kraliyet ailesine karşı herhangi bir siyasi tehlike arz etmiyordu. Eleştirilerinde bile dikkatliydi. Onu Suudi hükümetine doğrudan tehdit oluşturmuş birisi olarak görmüyorum" dedi.

'EMRİ VEREN KRAL'

Kral Selman'ın tahta geçmeden önce Riyad'ı 50 yıl yönettiğini ifade eden Suud, "Herhangi bir siyasi tecrübesi olmamasına rağmen kendisine büyük yetkiler bahşedildiğinden dolayı şiddete başvurdu. Şimdi kral olduktan sonra da aynı siyasi yöntemle yönetmeye devam ediyor, uluslararası ilişkilerde de" diye konuştu.

Ölüm emirlerini Kral Selman'ın verdiğini öne süren Suud, "Emri veren kral. Washington Post'ta çalışan dünyaca ünlü gazeteci Cemal Kaşıkçı'da da aynısı söz konusu. Kral Selman doğrudan müdahildir diyemem ama karar ve cinayetin uygulanması bizi oğluna, Muhammed'e (Veliaht Prens Selman) götürüyor" ifadelerini kullandı.

'VELİAHT PRENS, ABD İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR'

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Riyad temaslarını değerlendiren Halid bin Farhan el Suud, şunları söyledi:

"Muhammed bin Selman, Trump yönetimi için ekonomik ve askeri bakımlardan büyük önem taşıyor. Öncelikle de Filistinlilerin özerk bölgeden Sina Yarımadası'na sürülüp, Filistin topraklarının İsrail’e verilmesini öngören proje açısından. Washington yönetimi Muhammed bin Selman gibi kolay etkilenebilen ve yönlendirilebilen bir liderden vazgeçemez. Bu nedenle Pompeo’nun temaslarının bölgeyle ilgili planları gerçekleştirebilmek için veliaht prensi iktidarda kalmasını sağlama amacını taşıdığını tahmin ediyorum."

'KONGRE YAPTIRIM UYGULARSA TRUMP DURDURULAMAZ'

Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın suçlanmaması için dünyaya "günah keçisi" gösterileceğini iddia eden Suud, "Tabii ki dünyaya bir günah keçisi göstermeye, belki de operasyonun sorumluluğunu bir gizli servis mensubuna yüklemeye çalışacaklardır. Örneğin suçu İstanbul Başkonsolosuna ve suça doğrudan iştirak eden 15 kişiye atabilirler. Bu yoldan Kral Selman ve veliaht prens bin Selman’ın suçlanmasını önlemeye çalışabilirler" ifadelerini kullandı.

"Kaşıkçı olayından sonra uluslararası toplumun Suudi Arabistan'a yaklaşımı değişir mi?" sorusu üzerine el Suud, "ABD, Suudi Arabistan'la doğrudan işi olan diğer devletler gibi, kendi çıkarlarını kovalamaya devam edecek. Ama ABD Kongresi, Riyad'a yaptırım uygularsa bunu Donald Trump bile durduramaz" yanıtını verdi. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)