Rus Ortodoks Kilisesi'nden Fener'e yaptırım: Artık yasak!

Rusya Ortodoks Kilisesi’nin Fener Rum Patrikhanesi'ne Ukrayna yaptırımı geldi. Rus Ortodoks Kilisesi mensuplarına, Fener'e bağlı kiliselere girme yasağı getirildi. Karar Türkiye'deki Ortodoksları da yakından ilgilendiriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fener Rum Patrikhanesi’nin Ukrayna Kilisesi’nin bağımsızlığını tanıması ve ardından Rusya Ortodoks Kilisesi’nin Fener ile bağlarını kesmesiyle Ortodoks dünyasında başlayan sürtüşme gün geçtikçe derinleşiyor. Rusya'nın, Fener Patrikhanesi’ne yönelik dini yaptırımları gündemine aldığı belirtildi.

Moskova Patrikhanesi, iki kilise arasındaki bağların kopmasından sonra dini ritüeller için araç ve eşyaların bundan böyle Rusya’ya taşınmasının zorlaşacağı uyarısında bulundu. Tüm zorluklara rağmen Paskalya döneminde Hristiyanların yaşadığı tüm bölgelere Kudüs’ten ulaştırılan 'kutsal ışık'ın ise Rusya’ya gitmesinde bir sorun yaşanması beklenmiyor.

TEMASA GEÇERLERSE ÖZÜR DİLEYECEKLER!

Rus Ortodoks Patrikhanesi’nin yeni kararı doğrultusunda, Rus Ortodokslar Fener Kilisesi’nin kontrolündeki hiçbir kilise ve kutsal alandaki ayinlere katılamayacak. Rus Ortodoks Kilisesi mensupları, bu kararı görmezden gelmeleri halinde bir dizi yaptırımla da karşılaşacak; Fener Patrikhanesi ile temasa geçerlerse kendi kiliselerinden af dilemek durumunda kalacaklar.

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN'I DA ETKİLEYECEK

Rus Ortodoks Kilisesi’nin “yasak” kararı Türkiye’de ve yurt dışında, Fener Patrikhanesi’nin kontrolünde olan tüm kutsal mekanları kapsıyor.

Karar Ortodoks inancı açısından kutsal sayılan Kuzey Yunanistan’daki Ayio Oros açısından da büyük önem arz ediyor. Zira yıl boyunca bu otonom bölgeyi çok sayıda Rus ziyaret ediyor.  Geçtiğimiz yıllarda bölgeye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de hac ziyareti düzenlemişti.

Fener Patrikhanesi’ni 'tarihi gerçekleri görmezden gelme' ve 'Ortodoks dünyasında kaos yaratmakla' itham eden Rus Ortodoks Kilisesi pazartesi günü, Fener ile 'kutsal komünyon'u askıya aldığını duyurmuştu.  Moskova ayrıca, Fener’in aldığı yeni kararın Ortodoks dünyasında yankı yaratmadığı ve diğer patrikhanelerin bu karara mesafeli yaklaştığı yorumunda bulunuyor.