İngiltere ve ABD'den Suudi Arabistan'a yaptırım hazırlığı: Boykot gündemde

İngiltere ve ABD'nin gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybedilmesi konusunda Suudi Arabistan'a yaptırım hazırlığında olduğu öne sürüldü. Buna göre, ABD Hazine Bakanı Steve Munchin ile İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox'un 'Çöldeki Davos' adıyla anılan küresel yatırım konferansına katılmaması gündemde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BBC'nin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda kaybolması üzerine İngiltere ve ABD, Suudi Arabistan'da düzenlenecek uluslararası yatırım konferansını boykot etmeye hazırlanıyor.

Riyad'da 23-25 Ekim'de düzenlenecek yatırım konferansı 'Çöldeki Davos' olarak biliniyor. Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, ev sahipliği yaptığı bu konferansla, kendi öncülüğünde başlattığı 'reform sürecinin' ve ülkesinin petrole bağımlılığının zayıflatılmasını amaçlayan '2030 Vizyonu'nu' tanıtmayı planlıyordu.

'BAKANIN PROGRAMI HENÜZ HAZIR DEĞİL'

Kaşıkçı'nın akıbetine ilişkin kaygılar nedeniyle bir grup sponsor şirket ve medya kuruluşu da konferanstan çekilme kararı almıştı. BBC muhabiri James Landale'e konuşan diplomatik kaynaklar, ABD Hazine Bakanı Steve Munchin ve İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox'un etkinliğe katılmayabileceğini söyledi. İngiltere Ticaret Bakanlığı'ndan bir sözcü, Fox'un o haftaki programının henüz tamamlanmadığını ifade etti.

Kaşıkçı krizi 'Çöldeki Davos'u vurdu: Birer birer çekiliyorlar!Kaşıkçı krizi 'Çöldeki Davos'u vurdu: Birer birer çekiliyorlar!

ABD'li ve Avrupalı diplomatlar, Türk yetkililerin iddia ettiği gibi Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğünün teyit edilmesi durumunda ortak kınama açıklaması yapmayı planlıyor.

NİŞANLISI HATİCE CENGİZ: KINAMA YETMEZ 

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ise New York Times gazetesine yazdığı makalede, Suudi gazetecinin öldürüldüğünün doğrulanması durumunda 'kelimelerin ve kınamanın yetersiz olacağını' ifade etti ve "Onu bizden alanlar, siyasi konumlarına bakmaksızın cinayetten sorumlu tutulmalı ve yasalar çerçevesinde cezalandırılmalıdır" çağrısında bulundu.

Makalenin yayımlandığı cumartesi gününün Kaşıkçı'nın doğum günü olduğunu belirten Cengiz, "Sevdikleriniz bu dünyayı terk ettiğinde, öbür dünya artık o kadar da korkutucu ya da uzak gelmez. Burada onlarsız, yapayalnız kalmak en acı verici olandır" yazdı.

BM: BU TARZ OLAYLAR NORMALE DÖNÜŞMEMELİ

BBC Ekonomi Editörü Kamal Ahmad'a konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de, olayla ilgili olarak "gerçeğin ortaya çıkarılması" çağrısında bulundu. Antonio Guterres, "Bu gibi olayların normale dönüşmesinden kaygılıyım" dedi. (BBC Türkçe)