Kaşıkçı krizi 'Çöldeki Davos'u vurdu: Birer birer çekiliyorlar!

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda kaybolmasına Batı medyasından tepki geldi. Çok sayıda önde gelen medya kuruluşu, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın büyük önem atfettiği ve 'Çöldeki Davos' adıyla bilinen yatırım konferansından çekildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Washington Post yazarı olan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda kaybolmasının ardından Batılı iş ve medya dünyası Riyad yönetimiyle aralarına mesafe koymaya başladı. Suudi Arabistan'ın bağımsız varlık fonu tarafından düzenlenen ve 'Çöldeki Davos' adıyla bilinen 'Future Investment Initiative' (Gelecek Yatırım İnsiyatifi) konferansının Batılı katılımcıları bir bir çekiliyor.

Çok sayıda medya kuruluşu, 23-25 Ekim'de Riyad'daki Ritz-Carlton Oteli'ndeki yapılması planlanan konferansa desteğini çekti ya da gözden geçirdiğini açıkladı. Buna göre,

  • Amerikan gazetesi New York Times konferanstan çekilen ilk medya kuruluşu oldu. Gazete, sponsorluğunu geri çekti;
  • İngiliz dergisi The Economist'in yayın yönetmeni Zanny Minton Beddoes konferansa katılmayacağını açıkladı. Derginin başyazısında, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın rejiminin 'paranoyak bir Arap milliyetçisi diktatörlüğe dönüşmekte olduğu' belirtildi;
  • CNBC televizyonu spikeri ve New York Times'ın finans muhabiri olan Andrew Ross Sorkin de konferansa katılmıyor. Sorkin Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Kaşıkçı'nın kaybolması ve cinayet haberlerinden son derece rahatsız olduğunu" belirtti.
  • Los Angeles Times gazetesini bu yıl satın alan girişimci Patrick Soon-Shiong, konferansa katılmaktan vazgeçti.

'GÖZDEN GEÇİRENLER' LİSTESİ DE KABARIK

Konferansa katılmayacağını açıklayan medya kuruluşlarını yanı sıra bir dizi kurum da her an benzer bir karar alabilir. Zira, konferansın medya sponsorlarından Financial Times'ın yanı sıra Donald Trump'a yakın Fox Business Network ve hem sponsor olan hem de CEO'sunu konuşma yapması planlanan Bloomberg durumu gözden geçirdiklerini açıkladı.

UBER DE TEPKİ VERMEYE HAZIRLANIYOR

Uber'in de Suudi Arabistan'a tepki göstermeye hazırlandığı belirtiliyor. Buna göre, Uber'in CEO'su Dara Khosrowshahi konferana katılmaktan vazgeçebilir. Khosrowshahi The Guardian gazetesine demecinde, "Cemal Kaşıkçı hakkındaki haberlerden çok rahatsızım. Durumu yakından takip ediyoruz ve eğer daha farklı koşullar ortaya çıkmazsa, Riyad'daki konferansa katılmayacağım" dedi.

Financial Times gazetesi, medya dünyasının yanı sıra finans dünyasının da benzer bir tepki gösterebileceğini yazdı. BBC'nin aktardığına göre Suudi Arabistan'da çalışan bir finansçı "Bütün dünya allak bullak oldu" derken, ABD'nin eski başkanı Barack Obama'nın döneminde enerji bakanlığı yapan Ernest Moniz'in Suudi Arabistan'da 500 milyar dolarlık bir mega projenin danışma kurulundaki görevini askıya aldığı belirtildi. Haberde, bu hafta danışma kurulu üyelikleri açıklanan kent inovasyon şirketi Sidewalk Labs'in icra kurulu başkanı Dan Doctoroff ile Apple'ın baş tasarımcısı Jony Ive'ın da 'listeye yanlışlıkla konduklarını' söyledikleri de aktarıldı. (Dış Haberler)

Suudilere ilk somut Kaşıkçı yaptırımı Virgin'den geldi!Suudilere ilk somut Kaşıkçı yaptırımı Virgin'den geldi!