Fener-Moskova hattında ipler koptu!

Fener Rum Patrikhanesi Ukrayna Kilisesi'nin Moskova Kilisesi’ne karşı bağımsızlığını tanıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fener Ortodoks Patrikhanesi’nin dün aldığı bir karar Hıristiyan Ortodoks dünyasında büyük çalkantıya neden oldu. Moskova’nın tüm itirazlarına rağmen Fener Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlığını tanıdı. Dün Fener’de alınan karar doğrultusunda Ukrayna Ortodoks Kilisesi Moskova Kilisesi’nden bağımsızlığını kazanmış oldu.

'ORTODOKS DÜNYASINDA YARILMA OLUR'

Ukrayna kilisesi konusu 17'nci yüzyıldan beri Ukrayna gündemini meşgul etmekteydi.  Yunanistan’da ulusal ölçekte yayın yapan ANT1 televizyonuna göre, yeni karar öncesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov Fener’den böyle bir kararın alınmamasını talep etmişti. Kremlin aksi takdirde Ortodoks dünyanın büyük bir yarılma ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunmuştu.

Fener Patrikhanesi yeni kararının ilgili metninde 1686 yılında Moskova Patriğine Ukrayna Kilisesi ile ilgili olarak verilen imtiyazların feshedildiğini vurguluyor. Fener ayrıca, taraflardan aralarındaki anlaşmazlıkları barışçıl yöntemlerle çözme çağrısında bulunuyor. Yunanistan medyası yeni kararı “tarihi” olarak tanımlarken, yorumcular yeni karar ile Fener Patrikhanesi'nin yeni Soğuk Savaş sürecinin aktörlerinden bir tanesine dönüştüğü uyarısında bulunuyor.