Bilim insanı Robert Cox hayatını kaybetti

Kanadalı bilim insanı Robert Cox vefat etti. Cox, uluslararası İlişkiler çalışmalarıyla tanınıyordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 1980’lerin sonundaki çalışmalarıyla uluslararası ilişkiler disiplininde önemli bir açılım yapan Kanadalı bilim insanı Robert Cox vefat etti. Cox, İtalyan Maksist düşünür Antonio Gramsci’nin yaklaşımını uluslararası ilişkilere uygulamış ve eleştirel teorinin bu disiplindeki temsilcisi olmuştu.

Kanada’daki McGill Üniversitesi’nde çalışmalarına devam eden Cox, 92 yaşındaydı. Robert Cox, uluslararası ilişkiler disiplininde 1980’lerin sonunda ortaya koyduğu yaklaşımla büyük bir değişim yarattı.

Teorik yaklaşımlar başta olmak üzere disipline dönük önemli eleştiriler getiren Cox’un “Her teori daima birileri ve bazı amaçlar içindir” sözü aynı zamanda çalışmalarının da özeti niteliğindeydi. Cox, bu sözü ve çalışmalarıyla tüm teorilerin değer yüklü olduklarını ve bazı amaçlara hizmet ettiklerini vurgulayarak esasında 'nesnel teori olmadığını' söylemişti. Uluslararası ilişkiler disiplininde de “Sosyal Kuvvetler, Devletler ve Dünya Düzenleri: Uluslararası İlişkiler Teorisinin Ötesi (Social Forces, States and World Orders: Beyond International Relations Theory)” isimli makalesiyle dikkat çeken Cox, önemli Marksist düşünürlerden Gramsci’nin yaklaşımını temel aldı ve bunları küresel politika alanına uyguladı. Bu çalışmalarıyla da Cox, kendisiyle anılan eleştirel teorinin uluslararası ilişkiler disiplindeki temsilcisi oldu. (DUVAR)