Yunanistan ABD'ye üç yeni üs önerdi

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, ABD Savunma Bakanı James Mattis ile görüştü. Kammenos ABD'ye, 'Larissa, Volos ve Dedeağaç'ta daha kalıcı bir şekilde konuşlanmasını' önerdi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son dönemde ABD-Türkiye ilişkilerinde yaşanan restleşmeye paralel olarak, ABD-Yunanistan ilişkilerinde yeni ve 'sıcak' gelişmeler yaşanıyor. Atina’da, Yunanistan hükümetinin Washington'la ilişkileri birçok alanda geliştirmekte kararlı olduğu konuşuluyor. Son olarak, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos ABD'ye 'Yunanistan ile ikili güvenlik işbirliğini artırma' çağrısında bulundu. Kammenos Washington'a ayrıca, bölgedeki askeri varlığını Volos ve Dedeağaç ile Larissa'da genişletmesini de önerdi.

Kammenos, ABD Savunma Bakanı James Mattis ile Pentagon'daki görüşmesinde, 'Yunanistan'ın ABD'nin stratejik ortağı ve müttefiki olduğu' vurgusunda bulundu. Kammenos ayrıca, "ABD’nin Yunanistan'daki askeri varlığını sadece Souda Körfezi'nde değil, aynı zamanda Larissa'da, Volos'ta, Dedeağaç’ta daha kalıcı bir şekilde konuşlandırması çok önemli" dedi.

PENTAGON TEŞEKKÜR ETTİ

Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre ise Mattis Kammenos'a, Yunanistan'ın kritik bir lojistik merkezi olan Girit Adası'ndaki Souda Koyu'nda ABD'ye sunduğu destek için teşekkür etti. Mattis ayrıca, Kammenos'a Yunanistan'ın savunma harcamalarına bağlılığı ve 1,5 milyar dolarlık F-16 güncellemesi konusunda da övgüde bulundu. Pentagon açıklamasında, "[Mattis] Yunan Savunma Bakanı'na, ülkesinin bölgedeki tehlikeli Rus faaliyetleriyle mücadelede son zamanlardaki eylemlerinden ötürü teşekkür etti” ifadesine yer verildi.

ABD ile olan ilişkilerini yoğunlaştırmayı hedefleyen Yunanistan Doğu Akdeniz özelinde de önemli adımlar atıyor. Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır liderleri, bugün Girit’te biraraya gelecek. Üçlü zirvede enerji, telekomünikasyon, ekonomi, tarım ve ticaret konularında bazı önemli kararların alması bekleniyor. Ayrıca, Yunanistan’ı Mısır ve Kıbrıs’taki doğalgaz yataklarına bağlayacak boru hattı projesinin ele alınması da bekleniyor.

Zirve çerçevesinde Kıbrıs ve Yunanistan hükümetleri Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri irdeleme fırsatını da bulacak. Kritik zirve öncesinde Rum tarafı, Kıbrıs’ta 'gevşek federasyon' fikrini gündeme taşıyor.