Rusya: Militanlar İdlib'den çekiliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile yaptıkları İdlib anlaşmasını yürürlükte olduğunu söyledi. Lavrov, militanların silahsızlandırılmış bölgeden sürekli olarak çıkarıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, İdlib'deki silahlı militanların çekilmeye başladığını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Türkiye arasındaki İdlib'le ilgili anlaşmaların uygulanmakta olduğunu ve militanların silahsızlandırılmış bölgeden sürekli olarak çıkarıldığını söyledi.

Sputnik'in aktardığına göre Lavrov, "Rusya ve Türkiye arasındaki İdlib'le ilgili anlaşmalar uygulanıyor. Bölgede bulunan tüm örgütlerin bu süreçte işbirliği yapmasını aktif şekilde sağlayan Türk partnerlerimiz burada başrolde yer alıyor. Elde ettiğimiz bilgiler, sürecin ilerleyerek devam ettiğini teyit ediyor" ifadelerini kullandı.

ZAHAROVA: AĞIR SİLAH HABERİNİ DOĞRULATMAYA ÇALIŞIYORUZ

Anadolu Ajansı hafta başında silahlı militanların ağır silahlarını da oluşturulacak tampon bölgeden çekilmesinin başladığını duyurmuştu. Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, AA'nın bu haberini 'doğrulamaya çalıştıklarını' söyledi. Zaharova, "Şu an itibarıyla İdlib'deki silahsızlandırılmış bölgeden 1000'den fazla militan, yaklaşık 100 askeri araç çıkarıldı. Ancak dün Türk basını, ağır silah çekme işleminin tamamlandığını yazdı. Uzmanlarımız aracılığıyla bu bilgiyi doğrulamaya çalışıyoruz" dedi.

Zaharova, İdlib'le ilgili Rus-Türk anlaşmalarına göre bugün itibarıyle militanlara ait tüm tankların, çoklu roketatar sistemlerinin yanı sıra füze sistemlerinin ve havan toplarının silahsızlandırılmış bölgeden çekilmesi gerektiğini anımsatarak, 15 Ekim'e kadar da tüm radikal militanların bölgenin dışına çıkması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye ile Rusya'nın eylül başında yaptığı anlaşma, Suriye ordusunun Türkiye sınırındaki İdlib vilayetini kontrol eden militanlara operasyon düzenlememesi karşılığında, bu militanların oluşturulacak güvenli bölgeden ağır silahları ile birlikte 15 Ekim'e kadar çekilmesini öngörüyordu. İdlib'deki en büyük silahlı grup olan Heyet Tahrir el Şam ise henüz anlaşmaya ilişkin kararını açıklamış değil. (Dış Haberler)