Güney Kore'de bir cumhurbaşkanına daha rüşvetten hapis!

Güney Kore'de ikinci kez eski bir cumhurbaşkanı yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarından hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore'de yolsuzlukla yargılanan eski Cumhurbaşkanları peşpeşe hapis cezalarına çarptırılıyor. Haklarında açılan yolsuzluk davaları sebebiyle 2008 ve 2013 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yapmış olan Lee Myung-bak 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Halefi ve ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olan Park Geun-hye de aynı şekilde Samsung'un varisi olarak bilinen Jay Y. Lee'den rüşvet almaktan suçlu bulunmuştu.

2017 yılında yolsuzluk iddiaları yüzünden istifa etmek zorunda kalmış olan Park Geun-hye Siyasi iltimaslar karşılığında ülkenin en büyük bazı şirketlerinden rüşvet almak ve görevini kötüye kullanmak dahil 16 suçtan mahkum olmuş ve  24 yıl hapis ve 17 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Lee Myung-bak hakkında yapılan suçlamaları reddediyor ve kendine yönelik davaların siyasi sebeplerle açıldığını, mevcut Cumhurbaşkanı Moon Jae-in'in kendisine intikam güttüğünü iddia ediyor.

SAMSUNG'UN VARİSİ HAPİS YATABİLİR

Lee Myung-bak, kardeşinin başında ait olan bir otomotiv parça üretim şirketi üzerinden zimmetine 24.6 milyar won (21.77 milyon dolar) geçirmekle ve Samsung'dan rüşvet almakla suçlanıyor. Lee Myung-bak söz konusu rüşvet ve zimmetine para geçirme davalarından ötürü 13 milyar won tazminata ve hapis cezasına çarptırıldı. İki cumhurbaşkanına birden rüşvet verdiği ortaya çıkan Jay Y. Lee de hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. (Reuters)