Brezilyalı kadınlardan 'Ele Não / O Olmaz' kampanyası

Brezilya’da başkanlık seçimlerin ilk turu 7 Ekim’de yapılacak. Seçimler yaklaşırken Sosyal Liberal Parti’nin aşırı sağcı başkan adayı Bolsonaro sınırları Brezilya'yı aşan gösterilerle 'Ele Não / Not Him / O Olmaz' sloganlarıyla protesto ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'da 7 Ekim'de gerçekleştirilecek başkanlık seçimleri öncesinde aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun adaylığına karşı muhalefet 'Ele Não / O Olmaz' kampanyası düzenliyor.

Brezilya dışında Avustralya, Kanada, ABD, Fransa, İspanya, Arjantin, Portekiz ve İsveç'te yapılan gösterilerle 'Brezilyalı Trump' olarak nitelendirilen Bolsonaro protesto ediliyor. Bolsonaro'ya karşı yapılan eylemlerin Brezilya sınırlarını aşmasının nedeninin 16 Eylül tarihinde “Kadınlar Bolsonaro’ya karşı birleşti” adlı bir Facebook grubunun siber saldırıya uğraması gösteriliyor.

Eylül ayının başlarında Brezilyalı kadınlar, “Kadınlar Bolsonaro’ya karşı birleşti” adlı Facebook hesaplarından tüm kadınlara Bolsonaro’yu protesto etmeleri çağrısı yaptı. Çağrıya uyan on binlerce Brezilyalı 29 Eylül’de diğer kentlerle eş zamanlı olarak sokaklara çıktı. Sao Paulo, Brasilia ve Rio de Janeiro gibi çok sayıda kentte yüz binlerce kişi Bolsonaro'ya karşı yürüdü.

BOLSONARO SEÇİM KAMPANYASI SIRASINDA BIÇAKLANMIŞTI

63 yaşındaki başkan adayı Bolsonaro, 18 olan hapse girme yaşının düşürülmesini, sivil toplum örgütlerine verilen devlet desteğinin sona ermesini, kişisel silahlanmanın serbestleştirilmesini, siyahi Brezilyalılara karşı sosyal politikaların sona ermesini, kadınlara düşük ücret verilmesinin desteklenmesi gibi seçim vaatleriyle muhalefet tarafından ırkçı, faşist ve kadın düşmanı olmakla suçlanıyor. Bolsonaro seçim kampanyası sırasında tartışma yaratan bir çok açıklama yaptı. Kadınlara, eşcinsellere, sosyalistlere, siyahi Brezilyalılara karşı televizyon ekranlarından yaptığı açıklamaların bazıları şöyle:

“Dört oğlum var, güçten. düşünce beşincisi kız oldu”,

“1964-1985 yılları arasındaki Brezilya askeri diktatörlüğünün ‘hatası’ solcuları öldürmeyip işkence yapmaktı”,

“Eşcinsel olmalarının nedeni yeterince dayak yememiş olmaları.”

Bolsonaro seçim kampanya sırasında akli dengesi bozuk biri tarafından bıçaklanmıştı. Taburcu olduğu gün muhalefet Bolsonaro'ya karşı sokakları doldurdu. Bolsonaro, hastaneden eve dönerken kendisine karşı artan sokak muhalefetine karşı kendisinin kazanmadığı bir seçimi meşru kabul etmeyeceği beyanında bulundu. (Dış Haberler)