Tahrir El Şam İdlib için karar verecek!

Suriye'nin İdlib vilayetindeki en büyük radikal örgüt olan Tahrir El Şam, Türkiye ile Rusya arasında varılan silahsız bölge anlaşmasına uyup uymayacağını birkaç gün içinde açıklayacağını duyurdu. Örgütün tavrı, anlaşmanın başarısı açısından belirleyici olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile Rusya arasında İdlib'de topyekûn bir savaştan kaçınmak için varılan silahtan arındırılmış bölge mutabakatı sonrası gözlerin çevrildiği Tahrir El Şam (eski adıyla El Nusra) örgütü, anlaşmaya uyup uymama kararını birkaç gün içinde açıklayacağını duyurdu.

Tahrir El Şam'ın medya görevlisi olarak bilinen Emad el Din, örgütün önce anlaşmaya dair iç istişarede bulunacağını belirterek, "Kısa süre içinde resmi açıklama yapılacak" dedi. El Din, 'kısa süre içinde' ifadesi ile açıklamanın birkaç gün içinde yapılacağını kastettiğini söyledi.

İdlib'deki en büyük radikal örgüt olan Tahrir el Şam'ın Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşmaya uyup uymama kararı, silahsız bölgenin hayata geçirilmesi açısından hayati önemde görülüyor. Anlaşma, Tahrir el Şam dahil, 'radikal' unsurların 15 Ekim'e kadar silahtan arındırılmış bölgeden çekilmesini öngörüyor. Tahrir El Şam'ın anlaşmaya uymamasının ise Suriye ordusunun İdlib'e operasyon düzenlemesinin önünü açacağı belirtiliyor. Dün de daha küçük ancak daha radikal olan Hurras el Din isimli örgüt anlaşmayı reddetmiş ve Suriye ordusuna karşı yeni saldırı çağrısında bulunmuştu.

Cihatçı örgütten İdlib anlaşmasına ret: ÇekilmiyoruzCihatçı örgütten İdlib anlaşmasına ret: Çekilmiyoruz

İdlib, Suriye'de silahlı isyancıların elinde kalan son büyük bölge olma özelliğini taşıyor. Ülkenin diğer bölgelerinden hükümetle anlaşarak çekilen silahlı isyancıların silah bırakmayı reddeden unsurları da İdlib'de bulunuyor. (Dış Haberler)