BM 73’üncü Genel Kurulu 'Mandela' ile başlıyor

BM Genel Kurulu’nun açılış toplantısı bu yıl Güney Afrika barış sürecinde hayati rolü olan Nelson Mandela’ya adanacak. Açılışta Mandela’nın hayatı, ırkçılık karşıtı mücadelesi ve küresel barışa olan katkısı ele alınacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Her yıl düzenli olarak Birleşmiş Milletler'in (BM) New York’taki Genel Merkezi’nde gerçekleşen BM Genel Kurulu bugün açılıyor. Liderlerin dünyaya seslendiği “genel tartışma” ve yüksek düzeydeki görüşmelerse 25 Eylül Salı günü başlayacak. BM 73’üncü Genel Kurulu, 5 Ekim’de son bulacak.

Bu yılki zirvenin gündeminde küresel sorunlara barışçıl çözüm, verem başta olmak üzere bulaşıcı hastalıklar, küresel iklim değişikliği ve bu anlamda kat edilen yol olacak. Ayrıca Genel Kurula hitap edecek liderler de kendi küresel gündemlerini üye ülkeler ve dünyayla paylaşacak.

AÇILIŞ TOPLANTISI MANDELA’YA ADANACAK

BM Genel Kurulu’nun açılış toplantısı bu yıl Güney Afrika barış sürecinde hayati rolü olan Nelson Mandela’ya adanacak. Açılışta Mandela’nın hayatı, ırkçılık karşıtı mücadelesi ve küresel barışa olan katkısı ele alınacak. Toplantı sonrasında üye ülkelerin imzasıyla barış ve küresel sorunlara barış eksenli çözüm bulmak için bir deklarasyon yayınlanacak.

Nelson Mandela, 1994’te ırkçılığa dayanan Güney Afrika apartheid rejiminin yıkılmasından sonra demokratik koşullarda seçilen siyah ilk devlet başkanı oldu. Mücadelesine dönük ilk ödülünü, henüz başkan seçilmeden 1993’te Nobel Barış Ödülü kazanarak aldı. Mandela BM Genel Kurulu’nda 1994’te ırkçılık karşıtı tarihi bir konuşma yaptı. Mandela Güney Afrika barış sürecine katkısının yanında ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadeleye ömrünü adadı. Mandela’nın hayatı ve mücadelesinin yol göstericiliğinde BM Genel Kurulu’nda her türlü ırkçılık ve ayrımcılığın yasaklanması çağrısı yapılacak.

ERDOĞAN 25 EYLÜL’DE KONUŞACAK

Türkiye’yi yöneten siyasetçiler, BM Genel Kurulu’nu küresel vizyonlarını ve sorunları dile getirdikleri bir mecra olarak görüyorlar. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye zirveye Cumhurbaşkanlığı düzeyinde katılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 Eylül Salı günü öğleden sonra Genel Kurul’a hitap etmesi bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyeye dayanan yapısını en fazla eleştiren liderlerden birisi Erdoğan. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da BM Güvenlik Konseyi’ndeki temsil sorununu gündeme getirmesi bekleniyor. Erdoğan, iki yıl önce BM Güvenlik Konseyi’ndeki temsil sorununu “Dünya Beşten Büyüktür” sloganıyla dile getirmiş ve değişim talebinde bulunmuştu.

ZİRVEYE RUSYA, ALMANYA VE ÇİN YİNE KATILMIYOR

Geçen yıl olduğu gibi bu yılki toplantıya Rusya, Almanya ve Çin, devlet başkanları düzeyinde katılmayacak. Her üç ülke de programlarında sıkışıklık olduğunu iddia ederek BM Zirvesi’ne katılmıyor. BM Genel Kurulu 193 üyenin eşit oya sahip olduğu bir dinamiğe sahip. BM açılış toplantısına katılım göstermeyen Rusya ve Çin hâlihazırda BM adına uluslararası barış ve güvenliği sağlamaktan sorumlu Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri. Rusya ile Çin gibi iki yıldır Genel Kurul açılışına katılmayan Almanya, haziran ayından yapılan oylama sonucunda iki yıl süreyle BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmişti.

Etiketler BM Mandela kurul genel